Rabu, 17 September 2014

Beza nasi lemak dulu-dulu dan sekarang

Assalamualaikum...

Dulu nasi lemak harga murah-murah belaka, kan? Zaman ana dulu ada nasi lemak 20sen kat belakang sekolah.

Takde telur. Ada nasi, sambal dan timun. Tapi rasa dia berbaloi-baloi. Nak ada telur? Ada je. Tapi mahal sikit 50 sen. Taklah mahal mane, kan kan?

Bila loceng terakhir sekolah berbunyi je. Semua pakat turun laju-laju nak beli nasi lemak 20sen. Haha. Kalau lambat kang habis. Pasal semua bukan beli satu. Ada yang beli seringgit. Dapatlah 5 bungkus.

Bestnye zaman sekolah doluu doluuu!

Adalah satu hari tu, umi ana try suruh jual nasi lemak kat sekolah. Ana pun bawak laa gi sekolah 10 bungkus. Hari pertama lakulah. Habis semua. Ana jual 50sen je.

Murahnyee! Kalaulah ade nasi lemak 50sen, hari-hari macik ni beli! Muahahaa.

Pastu hari kedua, terkantoi ngan teacher Wong. Isk! Boleh pulak aroma nasik lemak tersebar satu kelas.

Teacher : Awak jual nasi lemak?
Me : a'ah. (Muka innocent weh!)
Teacher : berapa satu bungkus ni?
Me : 50 sen
Teacher : awak tahu, kan. Kat sekolah tak boleh menjual? Takpelah. Hari ni saya bagi awak can woo.
Me : (diam)
Teacher : saya beli satu.

Maka urusniaga laa ana ngan teacher nih. Then masa tu kami tengah belajar, teacher tu makan kat kelas. Cehh..tak displin punye cikgu. Sekali teacher Wong beli lagi sebungkus. Kata dia tak cukup, sikit.

Balik uma terus ngadu kat umi. Tetiba umi ketawa; “Hahaaha. Tu untuk budak-budak sekolah cukuplah, untuk perut dewasa memang rasa sikit.”

Pastu esok lagi tu kat perhimpunan teacher Wong buat pengumuman dilarang menjual. Hampeh betul teacher ni. Dia dah beli, makan sedap-sedap pastu nak halang. Time tu ana bawak jugak ke sekolah. Lagi banyak, 20 bungkus. Hamek kau!

Sekali cikgu Helmi datang mengajar. Dia terbau-bau sambil jalan ikut aroma. Macam upin ipin kejar bau aroma ayam. Haa..gitu ah rupe cikgu helmi. Wakakaka. Mohon cikgu Helmi kalau terbaca, silalah ingat anak muridmu ini. XD

Cikgu : awak bawak bekalan nasik lemak ke jual nasik lemak?
Me : jual cikgu.
Cikgu : Oo..ni yang teacher Wong cakap, nasik lemak sedap kat kelas 3 Anggerik. Cikgu beli semua. Berapa? Kira cepat-cepat.

Masa tu happy sangat. Sebab cikgu beli semua. Ana gi kantin. Tengok cikgu2 lain bawak nasi lemak bungkus yang ana jual.

Zaman sekarang? Nasi lemak bukan 20 sen tapi RM1.20. Mahal kot! Nak yang ada telur mata kerbau, harga dia Rm2.00. Nak yang ada paru, sambal kerang, ayam sambal atau sotong sambal harga menceceh RM4.00.

Nanti zaman GST, camne pulak agaknye harga nasi lemak. Mungkin sepinggan RM6.00?

61 ulasan:

  1. ahaaaa.. kantoi dengan cikgu.. hihihi.. untung lahh cikgu beli semua nasi lemak :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaa..bau nasi lemak tu yg mengkantoikan. XD ana tak bersalah. Lalala~

      Padam
  2. saya rasa mcm pernah baca je kisah ni tpi x igt kat mana. kisah dia sebijik mcm yg akak punya cite ni hehe. tulahh..sakit hati jgk dgn harga nasi lemak sekarang ni, mahal... :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mazni ana pun ade gak terbaca. Kes terbaca punye pasal terus rasa nak citer jugak. Hehe. Ala2 je kan. Tiru? Tak pun. Kisah benar la ni. :)

      Aihh..tu laa..mahal bebenau sekarang ni.

      Padam
  3. zaman dah berubah, smua mahal2 skrang. anak zaman skrang kecik dah pakai henpon. kite dulu mana de. zaman skrang , sekolah dah pakai moto kereta. kite mana de,

    rindu akak ke? akak busy ngn anak. cube rajinkan update pasni :D
    tq singgah blog akak.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu laa..sume mende da canggih. Agak3 kalau zaman ana da nenek2. Blackberry iphone mybe senasib dgn nokia 310 tu kot. Hiks! Rindu la sangat kak akak. Yeay. Akak akan update selalu. Most welcome. Ana pengunjung setia blog akak. ^^

      Padam
  4. waaaa..
    kecik-kecik dah niaga nie..
    heheh.
    patut ler cikgu marah.
    potong line cikgu nie.
    nnti anak murid bnyak duit dari gaji cikgu.
    hahah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa..ade betulnye tu shark. Cikgu jeles ar ni sebenarnye kan. XD

      Padam
  5. Btol tu ana ..nasi lemak dlu takde la mahal sgt sekarang ni huhuhuhu mahal btol harganya dah la nzsik ciput jerr

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu laa..kuantiti nasik ala-ala je yg macam 50sen, tapi harga diaaa singgit lebih. Lepas gst nih tak tau laa ape nasib nasik lemak. Maybe lagi mahal?

      Padam
  6. ahaiiii bestnya ! nurul tak pernah lahh hidup zaman nasi lemak 50 sen . time tuh harga dah ringgit . btw sorry lama tak datang ! heheheh :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rugi nurul tak lalui zaman sen sen. Sekarang nasik lemak dah mahal, kan. Nak beli pun pikir empatpulohkali. Haha

      Padam
  7. Okayy. Hahahaha. Kelkar gilaaaa. cikgu2 pun terperangkap sekali. kakakaka

    skerang nasi lemak campur ayam mahu rm4. choii

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pergh! Letak ayam seketui rm4? Mahal ngat. Kadang tuh, mahal tapi takla sedap mane pun. Kan?

      Padam
  8. mesti sedap nasi lemak umi ana ni...kat labuan ni tak jumpa lagi nasik lemaknya...ada tu ada...sepinggan 3 hengget mcm tak berbaloi...tambah plak telur mata jadi 5 hengget...waaa nak makan nasi lemak :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasik lemak umi ana konfem2 sedap kak. Ramai org puji taw! Hehe. Pergh! Mahal nye RM3. Tu belum gst lagi tu kak. Memang rabak ah poket kite pasni.

      Padam
  9. Dulu2 jauh berbeza dgn skrg kan klau dlu blnja sklh rendah 20sen je pun dah cukup

    BalasPadam
    Balasan
    1. A'ah..betul tu kak Lya. Skrg 20 sen? Ape boleh beli? Mahal2 semuanye.

      Padam
  10. Assalamualaikum dik Ana...akak dulu2 masa sekolah selalu beli yang nama dia nasi kuning...nasi kuning ni terkenal kat negeri Sabah....harga dulu pun baru 20sen sebungkus dgn berlaukan telur sambal atau ikan...sekarang ada yg jual dengan RM2.50 sampai RM5.00 tapi dalam tapau...mungkin harga tapau mahal kot....hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasi kuning? Ana pernah makan! Sedap2. Hehe. Mak ana buat. Takde jual kat sini. Mungkin ade tp ana belum jumpe. :D mahal2 kan skrg ni harga makanan. Kos sara hidup makin tinggi kak Diana.

      Padam
  11. sebab tu mama rela masak sendiri.. sedap per mama masak.. nak try tak? hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan di tanye nak try ke tak. Of course la nak! Hehe. Suka3. Nak mama yang masak, plishh. ^_^

      Padam
  12. Wah murahnya nasi lemak ana jual. 50 sen ya...Sekarang ni paling murah pun RM1 kan..itupun susah nak dapat..mungkin kat sekolah luar bandar ada lagi kot..Tak mustahil lepas GST nanti, nasi lemak boleh jadi RM6 kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ehh..masih ade RM1? Huhu. Susah da nak jumpe yang murah dan sedap. Kalau jumpe, hari2 ana beli. Hehe. Aihh..tu laa..sian kat generasi akan datang. Zaman diorg, semua dah mahal.

      Padam
  13. kcik2 dah pndai mniaga naa. titeeww dlu kecik2 main guliii je hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ahahahaaha..meniaga ade sebab taw! Nak upah punye pasal. Ape pun boleh! XD

      Padam
  14. Sedapnya nasi lemak. Nak kenyang puas hati kena buat sendirikan. Boleh ulang makan breakfast, lunch, dinner. Huhu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul2! Yang best2 sendiri buat. Kuantiti pun banyak. Nak makan 2 pinggan pun boleh. Takyah bayar2. ^^

      Padam
  15. Balasan
    1. Kan kan. Entah ape la nasib rakyat yang biase2 je ni. Hm..

      Padam
  16. tulah..mmg banyak beza dari dulu sampai sekarang.. lagi-lagi dari segi harga,.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak wat camne kak wanie, kos sara hidup makin tinggi. Orang yang sederhana dipaksa hidup macam org kaya.

      Padam
  17. hehe. comel la cikgu2 ana. dilarang tapi dorang yang membeli.
    nasi lemak sekarang memang harga xnak kalah. kalau sedap puas hati la membeli. kadang ada yg nak untung je memang sabo jela membeli. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang selalu org nak untung lebih jek. Sedapnye tak pun. Kalau adepun yg sedap nasi lemak sikit. Kalau bernasib baik, dapat ah nasik lemak banyak dan sedap.

      Padam
  18. haaahaaahaaa..masa dulu - dulu sempat lagilah aiman merasa makan nasi lauk daging gorng rm0.50 sebungkus..sekarang zaman dah berubah!
    kalau rm3-5 sebungkus mmg tak sah..kos sara hidup yg tggi mengajar kita erti berjimat cermat :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aiman kita sezaman ye. Hahaha.. Jangan lupe tu. Awak tu sebaya sy jek. Sekarang ni nasik lemak standart harga masakan panas. -_-

      Padam
    2. ismi lahir 1993 ke?kalau lahir 1993 memng satu generasi lah....hahahahahahaaaa,....tulah pasal..senang senang bt sedirik lagi bagus....tp bt sedirik tuh la yg malas :3
      hahahahahahaha

      Padam
    3. Yeee.. Batch 93 kot! Ahahaa.. Leceh laa masak nasik lemak, sambal lagi, nasik lagi, ikan bilis, kacang, telur. Aiseyy..serius malas gila. Hahaa.

      Padam
  19. dulu lain skng lain... hehe.. btw cikla ada tag ana utk liebstar awrd.. slmt menjawb..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aiyoyo..kene tag jugak. Haha. Btw thanks tag ana. Nanti ana jawab. :P

      Padam
  20. Salam dik Ana....akak tag dik tau....heh

    http://mardiahdiana.blogspot.com/2014/09/giveaway-by-zyrazhr_19.html

    BalasPadam
  21. hahaha.. lawak citer ana kali ni.. muja suke sgt nasi lemak.. tmbah2 yg bungkus ngan daun pisang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak muja mesti peminat tegar nasik lemak daun pisang. Kan. :D

      Padam
  22. hehehe klako je cikgu2 akk ni.. hmm time ayu sekolah dulu merasa jugak lah nasi lemak 50sen..
    balut dgn surat khabar je lapik dgn plastik takpon daun pisang.. skrg ade yang cecah 8 rggt sepinggn

    BalasPadam
  23. cikgu wong tu sungguh kurang asam... tak menjadi contoh langsung.. cikgu helmi amik untung berapa posen?? hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teacher wong mmg centu. Hampeh sikit. Haha. Cikgu helmi tak jual kot. Rasenye dia bagi kat cikgu2 lain. Keh3

      Padam
  24. Balasan
    1. Hahaa..haruslah kelihatan melampau gitew. ><

      Padam
  25. Uish cerita pasal nasi lemak rasa nak makan pula.. betul tu sekarang nk jumpa yg bawah seringgit memang susah.. ada pun mungkin nasi dua kali suap dh habis ooo >.<

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaa..siann.. Nak makan banyak, nak puas selera sendiri alamatnye masak sendiri la jawabnye. Ekekeke.

      Padam
  26. hahaahah..gelak dulu. Okay, ini kelakar dan comel! hahahahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kelakar dan comel? -_-' celah mane comelnye tuh. Hahaa.. K, gelak tetibe.

      Padam
  27. ismi ana..saya reply komen awak yg kat atas tuh..hehehehehehee..bacalah..singgah sini lagi..kenapa tader chatbox?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oke, jangan tanye nape. Haha..sesungguhnye malas nak letak chatbox kat belog sendiri. :P mohon abaikan.. Zzzz

      Padam
  28. nampaknya lepas ni perlu masak nasik lemak sendirilah ana

    BalasPadam
  29. tak patut sungguh Teacher Wong ni..seb baik dia dah beli nasi lemak ana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan.. Ape boleh buat.. Terkantoi ngan teacher wong. Keh3

      Padam
  30. haha.. mcm pape je teacher tu.. xkasi jual, tapi dia dh beli dah pun... haha.. mak wawa dulu pun jual nasi lemak, pi sekolah bawak bekal nasi lemak tu je.. perghhh.. dap2... rindu zaman dulu2 :')

    BalasPadam
  31. Amboi GST sampai rm6 sepinggan nasi lemak

    BalasPadam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.