Rabu, 8 Oktober 2014

Macammana nak redakan demam on off?

Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. Lembu 3 ekor yang elok terikat berak sana sini dah pun selamat disembelihkan ahad lalu. Hihi. Penuh freezer save daging lembu. Leh buat stok sebulan dua nih. Ekekeke.

Korang pun mesti hari-hari melantak daging je kan. Tulang buat sup tulang. Daging goreng kunyit pun sedap, masak halia pun nyummy. Daging, daging dan daging. Perghh..makan daging jangan lupa gosok gigi. Kat celah-celah gigi tu lekat daging. Sekiannn pesanan khidmat dari Ismi Ana. :P

Raya haji ary tu abang ana balik rumah ana. Saja datang sehari. Kalau dah abang ana datang konfem2 la dia bawak isteri ngan anaknya. Takleh tinggal katanye. Huhu~

Kata abang ana, anak buah ana Raisya Barirah dah sebulan demam on off je. Siann sangat. Kakak ipar ana dahlah sarat 6 bulan, anaknye pulak demam. Batuk teruk, sampai muntah-muntah. Selsema pun kemahen dahsyat. Asyik leleh je hingus dia.

Ana cuma nak minta pendapat atau petua dari semua. Macammana eh nak redakan demam budak yang on off?

Dah bawak gi klinik dah pun, doktor pun dah bagi ubat. Tapi tak baik-baik gak demamnye.

Harap sangat Raisya Barirah cepat sihat. Hakak2, abang2, hadek2 blogger semua tolong doakan anak buah ana.


51 ulasan:

  1. Salam Rabu Ana...wah banyaknya raging korban...nway sorry kita tak ada petualah Ana. Normally kalau sakit terus GI klinik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam rabu jugak kak! Ehehee..banyakkan? Satu freezer kot! Hik3. Tu laa, da bawak klinik tp demam on off gak.

      Padam
  2. Assalamualaikum Ana.. akak penah wat entri psl demam on off gak ni. Petua pun akak cuba jugak. First, anak buah Ana umur brape? Akak rase cm xsmpi setahun jer lagi tu. Rapat juga maknya mengandung lagi yer... alhamdulillah rezeki 😊

    antara petua yg akk boleh share jelumkn kepala n badan bby dgn asam jawa. Klo selsema wat steaming la..biar cpt kua hingus dia. N klo demam brlarutan on off myb mlm bdn dia panas means tu viral fever n perlukn antibiotik. Once dah bg antibiotik in shaa Allah ok. Cuma kna monitor body temp bby jgn smpi 39°C... kalau nak cuba produk shaklee boleh wa akk ye..akk sndri pun bagi kt anak akk...0175598332

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anak buah ana baru setahun kak. ^_^ tu lah..jarak adik dia agak dekat. Btw thanks. Nanti ape2 ana wsapp akak tau.

      Padam
  3. Waa...soooo cute Raisya!semoga cpt smbuh..ayie xde la pape ptua..hmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Doakan pun da cukup. Hehe. Masehhh dear. ^_^

      Padam
  4. Kalau akak memang tak ada petua..yang boleh akak sarankan gi hospital je..kesian lagipun maknya pregnant..kalau dah selsema teruk mesti batuk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thankss kak. Memang nak bawak hospital la cenni. :)

      Padam
  5. alahh penuh peti tuuu...
    hmmm msoga cepat sembuh anak buah ana tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Muehehehe..
      Mudah-mudahan camtu laa. Aminn

      Padam
  6. Berhati-hati dengan demam walaupun kadang-kadang nampak macam tak ada apa-apa tapi kadang-kadang ia melarat jika panas sangat boleh kena sawan. Saya pernah melihat anak kena sawan, memang ibu bapa kalau tak tahan boleh pengsan melihatnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nauzubillah..harap2 tak kene kat anak buah ana. =.=

      Padam
  7. kasihan lah dgn baby ni, dah demam2 tu mesti dia tak aktif dah..cuba pergi klinik lain pula..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu laa..kejenye baring je kat riba ayah dia. Sian betul. Macam yang akak cadangkan better bawak klinik lain, risau je tgk keadaan anak buah ana sendiri camtu.

      Padam
  8. Saya tak puas lagi makan daging lembu korban, sekali dah kena balik Kolumpo dah.. sedih.. huu... mujur sempat makan daging bakar, sup tulang semua tu. kalau tak mengidam la ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ahahaha..siannye. Meh la datang rumah. Byk nii daging korban. Penuh satu freezer. Dalam peti ais pun ade gak. Sumbat menyumbat jek. =P

      Padam
  9. aloo..comelnye.bawak jumpa doctor,bahaya tu demam on off. sekarang ni mcm2 virus ada

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ary tu da jumpe doktor. Doktor cakap budak2 biase la. Tapi ni nak dekat sebulan. Risau je.

      Padam
  10. x makan pun lagi daging tu ana..siap bawak balik sini lagi....

    kalau x elok2 gak...kena bawak specialist ... check lg details...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe..tunggu ana dtg uma ke baru nak masak? Ekekeke. Anak buah ana dah masuk hospital.

      Padam
  11. wah..kirim² ke kota tinggi daging tu sis...

    pasal anak buah tu kena jumpa doktor lagi sekali la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jauhnye kota tinggi. Hehehee...anak buah ana dah masuk hospital. Kene tahan wad.

      Padam
  12. bawak pergi jumpa paed terus kot Ana..bahaya sikit kalau biar lama-lama sebab dia kecil lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anak buah ana dah kene tahan wad kak Nad.

      Padam
  13. demam on off? first time saya dengar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha...ni istilah ana yang bagi. Ekekeke..mohon jangan pelik. Lalala~

      Padam
  14. alolo ciannya.. biasanya, memang kena jaga dengan rapi.. ni jangkitan bakteria.. especially kalau dia suka mengutip dan masukkan benda dalam mulut.. kepala kena selalu jerlung..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu laa..dah bawak spital dah, mmg kene tahan. Skrg anak buah ana kat hospital.

      Padam
  15. sebulan??lama sangt tu..baik bawak ke pakar..klinik biasa ni memang tak boleh kesan apa2 penyakit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tuu. Klinik memang kekadang camtu. "Demam biase je ni" tu je la jawapan diorang.

      Padam
  16. semoga anak buah ana cepat2 sembuh yer... insyaallah.. kite ada buat giveaway souvenirs dari Paris, jemputlah join kalau belum join lagi yer.. salam perkenalan...

    GIVEAWAY BY JINDRISSKA

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aminnnn.. Terima kasih kak Aisya. Insya-Allah nnti ana join. Salam perkenalan juga. ^_^

      Padam
  17. Alaaa kesian nya...comel lah anak buah ana...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu laa..haha..darah orang sabah kak. Mmg comel laa.

      Padam
  18. ereiii..punya kiut si baby...eheehe...BTW...ader tag awak dalam entri ni...huhuhu
    http://sitracey.blogspot.com/2014/10/giveaway-saya-nak-sihat.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanksss tag ana. Ade mase ana join ye GA. ^_~

      Padam
  19. susah kalau asyik on off ni... bahaya kalau badan panas sangat. kadang2 certain doktor pun x tahu apa puncanya.. hmm...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan.. Hope cepat sembuh..aminn.. :)

      Padam
  20. Salam singgah Jumaat dik Ana...patutlah anak buah dik Ana comel....rupanya ada kacukkan orang sabah....harap anak buah dik Ana dah sembuh...Amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aminn.. Hehe.. Mak dia orang sabah. ^_^

      Padam
  21. Comel sangat baby tu macam Etuza nak dukung ja la tau. Baby girls yang hummm!!! teringat terus Etuza bila baby kami dulu demam serba tak kena tau..apapun baby memang ada masa demam tu ya Ana. Mak Etuza kata...tak langsung demam pun kita risau..demam memanjng pun risau lagi lah..Ada masa demam tu faktor cuaca dan terhidu habuk macam2 tu jadi kena rajin ya ..tahnia dapat baby girl comel loteh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohh..camtu. Sebab sebulan demam camtu, risau la. Takut sawan ke ape. :) tu anak abg ana, isteri dia orang sabah. Memang comel! Hihi

      Padam
  22. sis JM x der pengalaman so x leh nk kongsi info

    BalasPadam
  23. Comelnyaaa dia gebu gebas gtu hehehe..ank kak lya slalu dmam on off ..bila check sbb tonsil..sekarang dah ok lps buang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhu..darah orang sabah kak. Putih gebu2 gitu maknye. No wonder la ary tu anak2 k.Lya bedah tonsil. Alhamdulillah skrg anak buah ana dah keluar wad.

      Padam
  24. Nasib baik dh bawak ke hospital. lega2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la..dah keluar wad dah pun.. Alhamdulillah.. :)

      Padam
  25. Comelnya baby..semoga dia cpt smbuh

    BalasPadam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.