Selasa, 7 Oktober 2014

Bila DIA menegur dengan caranya

Assalamualaikum...

Azan maghrib dah berkumandang, tapi ana tengok adik-adik ana dua ketul tu still takmo bangun lagi ambik whuduk. Khusyuk ngat tengok tv, citer korea The Potato Star.

Tetiba je hadek2 ana lari lintang pukang masuk bilik ana. Ape kehe ni lari sampai ke bilik?

Me : Nape ni?

Adik (Nur) : ada kelawar.

Me : Ooo..ada kelawar baru lintang pukang lari. Tadi time azan takde pulak korang lari gi amek whuduk. Korang tak sembahyang maghrib lagi kan?

Adik (Sulaim) : Belumlah! Tu ada kelawar kat depan.

Me : kelawar tu datang sebab nak suruh korang sembahyang la tu. Dah dah..pegi sembahyang. Nanti kelawar tu akak setelkan. (Ecece..macam berani je!)

Sebenarnye geram tengok hadek2 ana ni melayan tv sampai tak hengat nak solat. Sekali kelawar sesat masuk, lintang pukang lari! Haha..

Ekceli Ana ni penakut gak nih kekalau kelawar tu serang ana tetibe ke kan. Ana tengok kelawar tu asyik pusing-pusing kipas tak henti. Dah la laju. Aishhh!! Takleh jadik nih. Ana pun google ah camne cara nak halau kelawar.

Cara halau kelawar yang ana dapat hasil carian google ialah; tutup lampu apa semua, bukak tingkap dan pintu seluasnya. Nanti kelawar tu keluar sendiri.

Tapi yang ana buat lain. Ana bukak semua lampu kipas ape bagai pastu spray air doa. Sekali kelawar tu terlanggar kipas haa hamek kau. Dia jatuh terus tumbang lalu mati. Hahaa. Setel!

Ana fikir agaknya cenni kot cara Allah menegur suruh sembahyang. Sebab dan-dan je lepas adik-adik ana angkat takbir, kelawar tu jatuh dan mati. Korang fikir pulak acane? Adakah ia kebetulan atau sebaliknye?

p/s : semalam punyer semalam punyer story maaa.. ><

30 ulasan:

  1. haha.. mama pernah rumah masuk kelawar, mak aihh.. beso gile tau.. takut mama, berbulu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perghh..Yang besar lagi ngeri. Ana punye kelawar dia kecik je. Siyesli kelawar itu menakutkan. Huhu.

      Padam
  2. Kalau tak mesti adek ana dok depan tv lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la..haha. Sebab kelawar je baru adik2 ana terkial2 masuk bilik air nak amek wuduk. Hoho. Berjasa sungguh kelawar.

      Padam
  3. betul jugak tu...jom kita menuju kejayaan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haiyya alassolah
      Haiyya alalfalah

      "Mari sembahyang, mari menuju kejayaan."

      Padam
  4. haha nasib baik ada sang kelawar tu kan.. mungkin Allah sengaja hantar kelawar tu untuk adik2 Ana.. Semoga kita ambil iktibar dari certia Ana ni.. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan.. :) lau tak tuuu, hadek2 ana kejenye ngadap tv je la selagi tak pukul 8.

      Padam
  5. Semoga adik2 Ana dapat iktibar dari kejadian ini dan rajin dah solat dari menghadap cerita tv....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aminn.. Huhu. Diorg bukan selalu balik pun kak Diana. Tu yang sekali cuti, balik rumah kejenye ngadap tv je la. Haha.

      Padam
  6. Sempat lagi tu Google cari cara halau kelawar..hihihih
    Tapi itulah tandanya Allah sayangkan kita hambaNYA...di hantar pesanan dlm bentuk kelawar...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ahahah..tu la pasal. Menyempat la jugak wat search google. XD
      Betul tu, dengan cara tu je Allah menegur hamba-Nya agar mengingatinya. :)

      Padam
  7. ayoo ana
    ganasnye
    kesian kelawar tu mati dgn tragis di tanagn ana

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaa...tidak. Ana tak bersalah. Ekekeke. ><

      Padam
  8. Kalau teena, panggil ayah or adik laki suruh dia settlekan kelawar tu. tak berani nak halau sendiri...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ikut ana memang camtu gak tindakkannye.. Tapi tu laa, takde sape time tu. Ade ana ngan hadek2 ana je. XD sape lagi jadi superhero kalau bukan ana. Hik3

      Padam
  9. Seriously awak google cara nak halau kelawar? sempat lagi tu haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa..dah takde hero time tuh. Google je la jalannye. ><

      Padam
  10. kalau akak...confirm la terus duduk dalam bilik...kira ana ni berani gak la...bagusnya dapat kakak macam ni..bagus2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa..dah takde hero, heroin la penyelamatnye. Tak gitu kak noe? Hik3

      Padam
  11. Lya lgsung x brani memg penakut dgn kelawar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ana pun takut2 gak. Tapi depan adik kan, mane leh tunjuk takut tuh. Hahhaaa..eksyen lebih.

      Padam
  12. berani tul ana ni..klau akak biar je kat situ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau biar, risau dia datang ke dapur pulak. Tak ke naya kitorang nanti.

      Padam
  13. Balasan
    1. Rupa dia tuu menyeramkan. Ngeeee~

      Padam
  14. geli tengok kelawar. rasa meremang bulu roma.

    -___-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Same laaa...pasraha je tengok. Hihi. Geli sebab rupa diaaa..so scary. -,-

      Padam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.