Jumaat, 1 Ogos 2014

VIVA vs MYVI

Assalamualaikum...

Salam Aidilfitri. Di musim perayaan ni, rakyat Malaysia tak pernah 100% bersih dari kejadian kemalangan. Sinonimnye begitulah lumrah di hari raya. Camtu jugak yang berlaku pada kakak ana semalam.

Kitorang konvoi 6 keta dari Subang Bestari ke Kuala Lumpur. Ziarah kampung belah ayah di sana. Ana keta yang ke-4. Tapi bukan ana yang drive tau. Adik ana yang drive, ana jadi pemerhati disebelah pemandu. Depan keta ana adalah kakak ana, kak Estella.

Nak dijadikan cerita, masa kat roundabout selepas bas stand Jalan Duta tu kakak ana di jalan tengah. Pastu ada keta Myvi putih dari jalan kanan nak ke simpang kiri. Memang dia dah bagi signal, tapi keta kakak ana time tu dah dekat. Jadi takde la kakak ana bagi ruang utk dia ke simpang. Dek kerana kegelojohan Myvi putih, dia main redah je sampai kemik! Ana yang kat belakang ni apalagi, brek mengejut la.

Mamat myvi putih tu plak terus keluar dari kereta pastu check keta dia. Then dia terus marah kakak ana. Ana plak dalam keta lagi time tu. Malas nak masuk campur. Tapi tengok macam susah settle je ngan mamat tu, ana pun keluar.

Mamat Myvi : ni yang kemik kanan ni you langgar!! I nak you bayar.

Me : oi, apa ni? You dari jalan belah kanan nak ambik simpang kiri. Kakak saya dari jalan belah kiri you. Takkan kakak saya nak langgar you dari belah kanan. Nak cakap pakai otak sikit brader. Lagipun you kena ingat, pemandu lesen L sepatutnye memahami pemandu lesen P macam kakak saya.

Mamat Myvi : tu kakak awak kan? Awak boleh la backup dia.

Cehh..cover la tu! Panas gak la aty ni. Ana sampai hentak2 tangan kat myvi putih dia. Bengang la katakan. Pastu ana pun call abang2 ana yang dah over ke depan. Sementara menunggu tu, si 'lanun jalanraya' pun datang. Dok sibuk check tu check ni. Pastu mamat tu ade hulur duit sikit kat 'lanun jalanraya'. Entah apa dia cakap ana pun tak tau.

Lanun : sekalang keta you suda langgar sama keta dia.

Me : ape pulak?! Dia la langgar keta akak saya. You jangan nak memandai2 salahkan kakak saya.

Lanun : haiyaa..sori2. Oke la. Macam ni. Sekalang keta dia sudah kemik. You bayar sikit, dia bayar sikit...pastu you bla bla bla..

Kak Estella : jap lagi abang2 i datang. You setel dgn diorang laa.

Ana dah malas nak dengar. Terus blah pegi tengok penumpang keta kakak ana. Dalam tu ade adik2 ana, 3 orang. Muka terkejut je semua. Sian diorang. Hmm..

Then datang laa famili ana lagi 4 keta yang sebenarnye dah jauh tinggalkan kitorang. Perghh..apalagi berundinglah lelaki sama lelaki.

Lanun : oke camni laa. Wa tau dia salah, wa buat report kasi sama polis. Cakap dia terlanggar you dan dalam masa yang sama, ada keta lagi satu langgar keta dia...dan..

Then kitorang ramai2 bangkang ape yang si lanun tu nak buat; “eh..tak boleh! You jangan nak tokok tambah cerita. Kita setel kat balai dgn cerita sebenar.”

Terkejut apek tu sebab kitorang ramai2 serang dia. Haha. Berani betul apek tu nak tokok tambah cerita. Hadoi..

Yang mamat myvi tu tak nak bayar, tapi dia nak kakak ana bayar calar dia tu. Amboi! Yang kemik tu tanak bayar. Tapi, yang calar kat keta dia sibuk mintak bayaran.

Maki pun dah, marah pun dah. Tapi mamat myvi tu still blurr. Guwa syak beliau warga Myanmar. Haha. Akhirnye semua ke balai Polis, buat report. Macam yang ana cakap, kami di pihak yang betul. Yang salah mamat myvi tu.

Alhamdulillah. Kemenangan berpihak pada kami.

Walaupun kami dah dapat apa yang kami nak. Tapi, kesian kat kakak ana. Ana tengok dia macam masih terkejut. Pastu banyak diam. Kalau senyum pun, senyum paksa. Terkilan kot. Baru je dapat keta, baru je dapat lesen. Dalam sekelip mata, myvi putih dah calarkan keta dia. Sabar ye kak.

48 ulasan:

  1. Haha . Warga Myammar rupenye .. datang negara orang buat gangster .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..guwa syak je. Tak tau la betul ke tak myanmar. Keh3

      Padam
  2. sabar je lah akak yang ada dekat situ. memang berperang mulut jawabnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ana pun sabar jugak. Tp org tu laa.. Tak paham bahasa. Tu yg sampai ana hentak tangan kat keta dia.

      Padam
  3. Nasib baik lelaki dengan lelaki, settle di balai polis. Kalau pompuan vs pompuan mesti ada kereta yg dah kena hentak dengan steering lock....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..tu lah. Maybe kejadian stering lock kembali. Keh3

      Padam
  4. Senang-senang je nak tokok tambah cerita ye ana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu laa keje si lanun jalanraya kak. Diorg dibayar, then menangkan pesalah.

      Padam
  5. amboi yg apek tu rasa mcm nak tumbuk je, memandai tokok tambah cite. apapun, nasib baik akak yg betul :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu yg geram sgt tu. Diorg mmg selalu buat keje camtu. Cina dgn penipu tak mungkin dapat dipisahkan.

      Padam
  6. haiyo..teruk betul lah.nasib baik dah settle.huhu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Settle kat balai, abis citer. Dia sendiri tau kakak ana lesen P. Dia la salah. Kan dah malu kat balai. Polis pun pening kepala melayan kami satu famili kat balai. Hahah XD

      Padam
  7. Tu la kan... Kdg2 kita berhati2 tp org lain yg careless... Huhu saboo je la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan. Tak pasal2 je kete kita kemik. Sib baik la nabi ajar kita sabar. Lau tak tu, mau ana tumbuk je mamat myvi tuh. Hahah

      Padam
  8. Ape lah apek ni jadi cik bok bok pulak dekat situ...huhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biase la kak. Dah dibayar utk menipu. Camtu ah jd nye.

      Padam
  9. La orang myammar ker??
    Boleh pulak nak buat bising...
    Mesi kereta pinjam.. tu yg cuak..
    Apa pun syukur la tiada sebarang kecederaan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..maybe orang Myanmar. Tak tau la. Tp loghat kL jelas. Raseny kete pinjam tu. Tu la, syukur alhamdulillah takde pape.

      Padam
  10. Kalau dah lanun, mcm tu perangainya.. nasib baiklah ana dan keluarga buat keputusan yang betul.. berani kerana benar kan :) btw, ana maksudkan roundabout ke? Sebab first time zizie dgr round a board.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan. Abg2 ana ni da paham sgt ngan jalanraya. Tu yg kami ramai bantah ape yg apek tu nak buat. Huhu..zizie ni. Tak baik ah. Ana mane la tahu ejaan sebenar. Tau sebut je menatang tuh. Tu yang main bantai je taip. Mekasih tegur si typo cam ana nih. Muehehehehe~

      Padam
  11. kalau kita betul tak perlu takut..hehe..kepada semua pemandu,hati-hati di jalan raya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebab tu laa kami tak takut fight kat balai. Haha.. Kadang2 kita da berhati2 tp org lain pulak tak berhati-hati. :D

      Padam
  12. Haish. Nasib baik ada keluarga. Kalau tak, tak memasal kena bayar lbih. Tak sangka pulak ada lanun cenggitu. Hmmphh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang camtu la keje lanun kak scha. Banyak menipu. Kene hati-hati dengan lanun jalanraya ni.

      Padam
  13. kalau yakin dipihak yg btl, report je terus..kalau kita salah sekali pun setel elok2 lebih baik.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup! Betul tu.. Memang buat camtu pun. Mula2 ajak bincang baik2. Tp mamat myvi tu susah di bawak berbincang. Tu yg setel kat balai tu.

      Padam
  14. memg elok buat rwpot polis..kite xslh kite kne pertahankan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah..buat report apa semua. Settle dgn baik kat balai. :)

      Padam
  15. gila lah.. jenis kepala batu, asyik nak salahkan orang je.. peh peh.. hampeg betul orang cm ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmg hampeh pun. Haha. Sib baik la ade sifat sabar yg menipis. Lau tak makan penumbuk je la mamat myvi tuh. Haha

      Padam
  16. hahaha alaa rilek laa..kosong kosong kan..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..sebijik mcm lanun jalanraya tu ckp. "Ini halilaya. Kosong kosong maa.." Byk la kosong2, bayar tetap bayar. Dah langgar sampai kemik kan.

      Padam
  17. yeah kemenangan berpihak kepada yang benar juga akhirnya. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah..sib baik kami yg menang. Huhu. Tak adil la kan kalau dia nak salahkan kakak ana.

      Padam
  18. Ana tengok keliling x. kot2 ada yg ambik video ana ketuk2 kereta dia.heeee.. Alhamdulillah kan. kemenangan sentiasa bpihak pada yg benar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..usha2 jugak. Rasenye takde. Hehe. Sebab jalan tu takleh berhenti suke aty. Keh3. Syukur sgt semua berpihak pd kami.

      Padam
  19. org yg brckp benar pasti akan dipihak yg btl..kesian kat akak ismi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yg penting semuanye adil. Tak gitu kak? Alhamdulillah skrg kakak ana cam da oke sikit.

      Padam
  20. Laaa hai.. Orng asing ke.. Ntah2 tu kete majikan dia.. Tu yng tkut smpai mtk itu ini tu.. Klau akk dh menggeletar jgk kt situ.. Hehe.. Ana kira berani la jgk sound..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhu..tak tau la org asing ke tak. Sebab bila ana marah dia macam blurr gitu ah. Aty kite plak yg sakit. Ana x berani sgt pun. Buat2 berani. Haha. Lau tak, kita di aniayanye nanti.

      Padam
  21. Kita kemain lagi dah bawak hati2 tapi datang pulak org lain yang tek berhati2 huhuhu............

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu lah..tak pasal2 je kita jadik mangsa.

      Padam
  22. Ish mujur la dia xda apa2 kan Ana & kakak...tkut jgk org2 asing Ni.huuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia tu blurr kak. Nak takut mende. Pastu muka panik lebih. Haha..mau tak kene sound ngan ana. XD

      Padam
  23. ALhamdulillah settle.. mcm kakak kakdeno kan.. die kena gesel dek satu chinese tp si abg chinese tu terus kuar dan minta maaf dan bayar.. senang pulak bila macam tu.. mmg salah dia, senang bila ngaku salah mcm tu... hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa..kan senang kalau settle centu. Masalahnye org yg langgar kakak ana ni cam tak paham bahase. Tu yg sampai ana terpaksa marah2 dia.

      Padam
  24. Alhamdulillah...kalau akak siaplah mamat Myvi tu akak siku2 haha...

    BalasPadam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.