Khamis, 21 Ogos 2014

Sakit berjangkit

Assalamualaikum...

Pagi tadi time ana nak kejut anak² yatim jagaan ana, ana perasan something yang lain macam je kat diorang. Dalam hati cakap, harap² bukan. Sekali tengok mata diorang. Sah! Sah diorang sakit mata! Sekarang memang musim sakit mata eh?

Ni mesti kes jangkit berjangkit nih. Pasal semalam ade sorang je yang kena. Tapi ana dah sapu ubat. Jadi bila memasing pandang ana, ana rasa macam raksasa tengah pandang ultraman utk diserang! Dengan mata merah bling bling gitu. Alahai..siannye kene sakit mata.

Seumur hidup ana, ana tak pernah kene sakit mata. Merah sebab gatal tu ade la. Tapi sakit mata sampai merah dua2 belah tak pernah laa kene lagi. Wpun dulu teringin gak rasa camne sakit mata. Bila ade kengkawan seasrama ana kena, ana mesti nak renung mata dia. Kekonon nak jangkit gitu, tapi hampeh. Tak jangkit pun. Haha.

Ana rasa masa umi ana pragnentkan ana, mesti beliau makan Brand's InnerShine. Tu yang tak kene jangkit tu. Hahaha.. Memandai je aku. ><

Okeylah, belanja korang gambar anak² yatim jagaan ana utk tatapan yer. Ahaks~

48 ulasan:

  1. sama la kite ana.. zizie pun xpernah kena.. ada kawan zizie, dy gi amik air mata orang yang sakit mata... isk3.. tu namanya membalakan diri sendiri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Air mata berbisa tuh? Pastu kawan zizie tu sakit mata tak? Carik penyakit betul laa kawan Zizie tu kan. Haha

      Padam
  2. mesti rasa macam kena pandang dengan zombie kan..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaa...tu lah pasal kak sal. Seram sejuk plak ana dibuatnye. Haha XD

      Padam
  3. haha...kalau gitu nanti dah kawin time pregnant kena makan Brand Innershine jugak lah haha...:P , ksian diorg...moga cepat sembuh :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..baik utk mata eh brand innershine nih? Kih3. Nanti try laa kalau ana prgnent nanti. *berangan-angan. XD

      Padam
  4. Ramai gak bawah jagaan Ana..heee...seronok tak jaga anak yatim? mesti seronok kan...teringin nak rasa macam tu... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ramai kak. Ade la dalam 16 org. Seronok tu seronok, tp biasalah kesabaran tu kene tinggi. :) kalau tak darah tinggi pun leh datang. Hehe

      Padam
    2. Tak apa.....banyak sangat pahala dapat bila jaga anak yatim...

      Sayu je tengok kecik2 dah tak dapat rasa complete family macam orang lain....Ana fulltime jaga diaorang ke?

      Padam
    3. A'ah kak. Sukarelawan je. Berbesar hati nak jaga diorg. :)

      Padam
  5. aloo comel nyaa diorang :) kak ana kena pakai spec mata hitam ni . elak berjangkit . abg ngah yaya aritu masa raya abes semua anak bini dia berjangkit sakit mataa ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..ana susah sikit bab kene sakit berjangkit ni yaya. Selalunye dulu ana yg bawak sakit berjangkit, pastu baru reramai kene. XD

      Padam
  6. ana jaga ank yatim ke? bagusnye..semoga diorang cepat sembuh.teringin jgk nk jaga ank yatim..

    BalasPadam
    Balasan
    1. A'ah..ana jaga anak yatim. :) amin.. Harap2 diorg cepat sembuh.

      Padam
  7. Saya pernah kena sakit mata kronik masa bujang2 dulu. Muka di sekitar mata membengkak, bangun pagi mata rasa melekat hingga susah nak buka, sakitnya usah cakap. Doktor bagi MC seminggu sebab takut wabak itu dibawa ke ofis...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dahsyat jugak kan penyakit berjangkit ni.

      Padam
  8. masa kecik2 dulu pernah kena sakit mata.
    kalo bangun pagi mesti susah nak bukak.
    skg xde dah..yg plg bestnye ade cikgu yg sakit mata pkai spek hitam p sek.
    rasa cam retis pulak..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agaknye sebab kecik2 selalu kene, tu yg nick tak kene dah bile da besar. Hehee

      Padam
  9. kak ana di tag : http://sweetsouryaya.blogspot.com/2014/08/giveaway-saya-nak-poskad-dari-moscow.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks yaya. Nanti ade mase terluang ana join k. :)

      Padam
  10. Assalamualaikum dan salam singgah malam dik Ana..kawan sepejabat akak kena jgk sakit mata..da seminggu da tk trun keja,tkut kami kat pejbt terjangkit jgk...wahh...ramainyer anak yatim jagaan dik Ana...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam kak Diana, hehe..masehh singgah. Tu laa, musim sakit mata skrg ni. Seramai yg kak Diana tgk tu la yg kene serang sakit mata. Hadoi.. -_-

      Padam
  11. antibodi kuat ana ni yer...tenung2 pun tak berjangkit...hehehe

    comel2 je diaorg ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la ana cakap.. Agaknye masa mak ana prgnent kan ana, mak ana makan brands innershine kot. Tu yg susah nak kene sakit mata. Hehee..

      Padam
  12. Asslmkm ana.. Sakit mata ni mmng mudah berjangkit.. Nk2 kt bdak2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm kak Sya. Mmg pn. Budak2 mudah terdedah pd penyakit berjangkit.

      Padam
    2. Betul.. Kita yng dewasa ni pun berisiko jgk.. Cuma knak2 ni antibodi dia x sekuat orng dewasa..

      Padam
  13. comelnya dik-adik ni..so cute..tapi memnag sakit mata ni senang berjangkitkan..kita cukup suspen kalau ada yang terkena sakit mata coz tak sanggup nak tengok. rasa macam sakit sangat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sakit mata ni kan spesis mcm satu penyakit mudah berjangkit. Kalau tak jaga, nanti bisa air mata yg mengalir bukan waner jernih tp merah. Tu yg risau beria ngat tu. :D

      Padam
  14. ha'a..betul ..sakit mata berjangkit katanya..tapi mengikut sain perubatan, sakit mata tak berjangkit..MITOS katanya..x pastilah pulak

    Ohhh...Ana kerja adgn anak-anak yatim mesti ana pun suka budak2 kan :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhu..bagi ana sakit mata ni berjangkit. Lagi2 kala sekolah. Sorang kene, semua boleh kene.

      Btw mmg suka sgt kat budak2. Sebab diorang sgt comel. Hik3

      Padam
  15. You have a big heart. Keep it up

    BalasPadam
  16. comelnya semua!! harap mereka cepat sembuh!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah..diorg dah sembh pun. :) sekejap je kene. Skrg da oke.

      Padam
  17. Dulu masa kecik2 abg kena sakit mata.. Acik.pegi tenung mata abg sbb nk kena sekali.. Aduh perit.. Pshi mata x boleh bukak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa..tu namenye carik penyakit tu acik. Keh3

      Padam
  18. Comelnya adik-adik..moga cepat sembuh ye..

    BalasPadam
  19. seronok akak tengok anak-anak ni ana

    BalasPadam
  20. sakit mata memang mudah brjangkit..kalau ada sorang kena msti kena kuarantin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhmdulillah..skrg sume da sihat dari sakit mata. Hehe

      Padam
  21. Baru2 ni kena ..sakit jangan cakap la ..nak tunduk solat tuYa Allah sakitnya ..tak tahan ... Kena pon sebab Akif yang bawak penyakit tu dari sekolah ..Habis satu umah kena sakit mata ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihi..Akif induk dia rupenye. :D tu laa..sakit berjangkit kan.

      Padam
  22. ana.. boleh tak dila nak melawat dema semua ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ape pulak tak boleh. Boleh je. Ape2 leh email je ana di ehniasyiqa@gmail.com . ^_^

      Padam
  23. alahai comelnye anak anak yatim nih...erm ana kalo x keberatan leh x wassup akak...no akak de kt sidebar blog...nk tny bkenaan ank ank yatim nih...kot kot leh ada bdn luar yg nak bg sumbangan or program

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ape pulak takleh. Bisa aja. Insya-Allah. Nanti ana wsapp. ^^

      Padam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.