Isnin, 25 Ogos 2014

Kemalangan atau kebetulan

Assalamualaikum...

Pernah tak korang yang drive terkejut beruk lepas kene hon dengan bas? Ana nak story satu eksiden yang tak disedari oleh pemandu bas atas tindakan mereka.

Kisah sabtu minggu lepas. Masa tu ana otw nak gi open house. Masa kat persimpangan sebelum roundabout jalan duta, bas yang ana naiki tu 'hon' kenderaan depan. Marah gamaknye. Pastu lak time tu hade motor kat tepi kiri bas.

Agaknye penunggang motor tersebut terkejut, tetiba je motor terlanggar tembok jalan. Dan penunggang motor tersebut terpelanting! Pergh! Pergh...

Lagipulak masa tu kat highway takleh nak berhenti tetiba. Lagi2 bas besar gedabak. Itu yang agaknye bas tak berhenti kot, sebaliknya terus berjalan tinggalkan eksiden yang tak disedari itu. Ade gak ana toleh-toleh belakang nak tengok apa dah berlaku. Jalan start jammed lepas bas kami berlalu. Siannye..apalah nasib si penunggang motor tersebut.

Agak-agak korang sape yang salah? Drebar bas atau penunggang motor tersebut?

Then semalam gi open house gak. Open house terakhir untuk syawal kali ni. Tapi nak mencari destinasi punye la lama. Hampir 3 jam gak la pusing-pusing kL lalu jalan yang sama. Haha. Dah nak naik kematu punggung ni tau. ><

p/s : lama tak bw. Masa selalu tak mengizinkan. *sigh* okey, jom bw! ^_^

53 ulasan:

  1. em . rasanya pemandu bas tuu .. lagi pun motor tu tak tahu apa2 kan bnda tu nak jadi ... hm hm . harap dia tak cedera terukk . aamin . Moga Allah selamatkan dia .. wahhh jalan sakan g open house kak ana ni . hehe . tak ajak pun ! haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak tau camne keadaan org tuh.

      Eh eh..mane de berjalan sakan, sekali sekala. Org jemput, wajib la pegi. Kan kan.

      Padam
  2. Assalamualaikum dan salam singgah isnin dik Ana...biasalah dik klu bas yg besar gedabak kadang ada motor dah tak nampak kat depan..dgr bunyi hon terus terkejut ler c penunggang motor...harap tak adalah yg tercedera kan dik Ana...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sian penunggang motor tu laa.. Ana pun konpius langgar lari ke hape namenye nih. Ngeeee~

      Padam
  3. husband akak cukup x suka orang yg suke hon orang sesuka hati..lebih2 lagi bas..akak pon pernah tgk org bawak moto eksiden sbb terkejut kena hon..dah la orang tua..kesian dia..berhati perut samala org yg hon tu pon..mane kita nak tahu kot2 org tu ada sakit jantung ke apa..kang tak pasal2 meninggal kat situ jgak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Err..ntah2 org yg sama kot eksiden tu. Then bas tu adelah bas yg sama ana naik. Haha. Mane la tahu. Tp ana tak pasti, penunggang motor tu org tua ke atau org muda. Sbb dia pakai helmet.

      Padam
  4. haha. kalau dh kena hon dengan bas, mmg mcm nak tkeluar jantung ni kuat sgt..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan! Ana yg dalam bas pun terkejut, apekan lagi orang lain..alahai, drebar bas.

      Padam
  5. mama pantang orang hon sesuka hati, lagi yang menghon tu suruh kita laju.. nak laju mana lagi kot kat jalan raya yang byk kenderaan.. giler!! geram betul..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kekadang drebar bas tu dia ade destinasi lain. Pastu x tahan tgk kenderaan lain terkedek2, tu dia hon. Tapi drebar bas ni tak tau, hon dia je mampu buat orang nazak.

      Padam
  6. Ish..ish..pemandu bas ni..tak sabar lah tu..kesian yg naik moto tu mesti TERKEJUT..akak x suka nk bunyikan HON dan ta suka juga org HON kan kita huhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la pasal..terkejut sampai eksiden. Ape laa nasib si penunggang motor. Kerana drebar bas yg tak sabar, motor jadik mangsa.

      Padam
  7. pemandu bas tu akak rasa...sebab akak pun kalai dengar bas hon memang boleh terlepas streng tu wuwuw...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeke? Bahayanye laa hon bas ni kan..

      Padam
  8. driver bas tu la yang salah.. sian org yg bawak moto tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan wawa kan. Tak pepasal je motor jadi mangsa.

      Padam
  9. huhu..tak tau la salah sape .pemandu bas kena la berhemah,penunggang motor pun perlu berhati2..isy..seriau naik motor zaman la ni.senang sgt eksiden

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak selamat, naik ktm je laa..hihi. Sebab kes2 cenni laa ana trauma naik motor.

      Padam
  10. amboi... amboi! selfie kat mana tu? hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Toilet hotel je kak. Toilet pun jadi laa.. Nak selfie kat luar, ramai orang. Segan. Hehe

      Padam
  11. kesian pemandu motor, tapi jadi pemandu motor mesti nak kena sentiasa bersdia dengan pelbagai macam keadaan. Akak pernah bawak motor lebih 10 tahun!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Penunggang motor ni, risiko utk eksiden tinggi kan..akak bertuah tak pape selama 10thn. Kan..?

      Padam
  12. kesian pula dengan penunggang motor.. tak tau lah mana yang salah..

    BalasPadam
  13. Subhanallah.. Memang bahaya tu ada je kat mana2.. Tapi selalunya kesian pada penunggang motorsikal

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang pun xtau ape citer kat penunggang motor yg malang tu..

      Padam
  14. samada org bawak motor ru blocking laluan bas tu atau pemandu bas tu bawak laju pastu terus hon..kalo org hon, hon balik..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihi..ape la sangat nak dibandingkan hon motor ngan hon bas. Ekekee.

      Padam
  15. Tak pasal2 moto tu pulak yang jadi mangsa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la pasal. Sian kat motor tu haa.. Hurm..

      Padam
  16. Kesian penunggang motor itu, drebar bas marah orang depan tapi orang di sebelah kiri yang kena. Berada atas jalan memang tension...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ahahhaa..tu laa..lain yang dimarah, lain yang kene tempias. Alahai..nasib2.

      Padam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. pemandu bas tu kot kalau based pada story ana. kesian jugak penunggang motor jadi mangsa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihi..ana konpius abis sape yang salah. Tu yg tanye, tp hakikatnye bas la yang salah dan bas jugak tak bersalah. Bas bersalah sebab hon sampai org lain eksiden. Bas tak bersalah, sebab ana rasa dia tak perasan pun ade motor eksiden lepas drebar bas hon. Heeee~ ayat pusing2.

      Padam
  19. ya Allah kak ana, siannya penunggang motosikal tu. haih, dkt jalan raya ni kena jadi pemandu berhemah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kekadang kita berhemah je Adda. Tapi tu laa..ade pemandu lain tak berhemah.

      Padam
  20. Kesian penunggang motor tu...kita pun kadang-kadang terkejut kalau dia orang hon secara tiba-tiba...memang bahaya ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yelah, hon bas kan kuat. Leh runtuh jantung dibuatnye.

      Padam
  21. Kesianya penunggang motor tu :( jemput singgah ke blog SM jom :)

    http://santanmanis.blogspot.com/2014/08/wira-malam-bukan-sekadar-pendekar-pilih.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oke, jap gi ana singgah. Btw thanks singgah sini.

      Padam
  22. driver bas mmg kejam dik, selalu selfish... tak suker driver bas n lelori tau.. semoga mamat tuh selamat hendaknya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kak bren kan. Same ah, ana pun tak suka bas kat belakang kete kita ataupun lori. Diorg ni jenis x sabar..

      Padam
  23. Huhuhu pernah jugak kena hon denganbas..masa tu seronok duk borak2 kat bus stand ngan kawan2 ..tak sedar bas dah datang .bingit telinga ..ya la HON BAS huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan. Hon dahlah kuat, pastu tekan 2 kali. Bertambah2 bingit la telinga ni ahai..

      Padam
  24. Akk pling x suka berselisih dgn bas even kita bawa kete.. Sbb bila dia hon tu mmng buat orng terkejut.. Hope orng naik moto tu x pape la kn.. Mngkin dia cuba elak kut2 sesuatu terjadi.. Tp x blh jgk elak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ana pun rase camtu. Maybe motor tu nak mengelak, sudahnye dia yg terlanggar tembok jalan. Siann org motor tu..

      Padam
  25. serious kesian penunggang motor tu.. kalau punya hon bas serious memang terkejut macam bunyi hon lori.. kuattt

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lori ngan bas spesis je tuh. Haha

      Padam
  26. siannye yg bwk moto tu. hope dia tak pape la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu laaa..hm..harap sihat sejahtera laa org tu..

      Padam
  27. dalam.kes nih oemandu bas yg bsalah..memg kdg kdg bnyi hon bas tuh boleh buat org laan terkejut..akak yg drive keta pun kdg kdg terkwjut dgn hon bas n lori

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kak kan.. Padahal bas2 bukan leh hon suka hati mcm kereta2.

      Padam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.