Khamis, 28 Ogos 2014

Gurauan semata-mata

Assalamualaikum...

Sempena bulan kemerdekaan ini apa kata anda uji tahap pengetahuan anda dalam Matapelajaran sejarah peringkat SPM.

1. Siapakah yang membuka Melaka?
a) Param
b) Parameswari
c) Paramugari Terlampau
d) Parameswara
e) Paray

2. Pada tahun 1771, seorang penjelajah Inggeris telah tiba di sebuah kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides, siapakah dia?
a) Kapten Hook
b) Kapten Crook
c) Kapten Cook
d) Kapten Cool
e) Kapten Boleh

3. Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak?
a) Brooke Shields
b) James Beruk
c) James Bond
d) Sapok Biki
e) James Brooke

4. Siapakah yang membuka Pulau Pinang?
a) Torch Light
b) Traffic Light
c) Lighter
d) Light and Easy
e) Francis Light

5. Salah seorang pahlawan melayu terbilang?
a) Tuk Janggut
b) Tuk Misai
c) Tuk Sideburn
d) A Galak
e) Tuk Bulu Hidung

6. Pahlawan Melayu di Pahang?
a) Mat Kilau
b) Mat Silau
c) M Daud Kilau
d) Mat Sentul
e) Mat Rempit

7. Siapakah Residen Inggeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh Datuk Maharajalela?
a) Jawa Jerongos
b) J.W.W Birch
c) Jay Jay
d) J.W.Marriot
e) Jawa Rangers

8. Negara manakah yang menjajah Tanah Melayu selepas Portugis?
a) Ayam Belanda
b) Bela Anda
c) Blender
d) Belanda
e) Blunder

9. Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka?
a) 7 dulang hati nyamuk
b) 7 dulang tongkeng ayam
c) 7 dulang tahi hidung
d) 7 dulang tahi lalat
e) 7 dulang gigi arnab

10. Siapakah puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?
a) Tun Mahathir
b) Tan Tin Tun
c) Tun Tak Tahu Eja
d) Tun Teja
e) Tun Jane Abdullah

11. Siapakah puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?
a) Puteri Hang Li Po
b) Puteri Kepala Hotak Hang!
c) Puteri Opah Hang!
d) Puteri Hang Go Poh
e) Puteri Hang Cing

12. Ikan apakah yang melanggar Singapura?
a) Ikan Bilis
b) Ikan Masin
c) Ikan Kembung Masak Asam
d) Ikan kekek mak iloi-iloi
e) Ikan Todak

13. Siapakah Ketua Kominis Malaya?
a) CIMB Bank
b) Chin Peng
c) Soh Chin Aun
d) Chim Pan Zee
e) Chin Chau

Selamat Hari Merdeka!

Nota Dahi : kopi + pasta dari pesbuk. Ekekekee ><

43 ulasan:

  1. ini kalau salah jawab, nak kena bedal nih..hihihihi

    BalasPadam
  2. kalaulah soalan ni soalan SPM betul..confirm ramai yg dpt A...akak pon suke kalau camni..tayah belajar teruk2 subjek sejarah..hahahaha...

    BalasPadam
  3. heeeee..... tu lah...tak yah belajar teruk-teruk...cikgu nak buat soalan pun senang aje..hahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaha..kan kan.. Cikgu2 pun leh makan kuaci sambil buat soalan ni.

      Padam
  4. Teringat subject sejarah...kalau exam sekarang mesti flying colors ni..he..he

    BalasPadam
  5. kalau lah ni soalan time spm 2011 dulu kan bagus.. xde lah dapat D.. hahahahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cayalah kan. Mesti dapat A+ punye laa..siap dapat pujian lagi tu. Ekekekee

      Padam
  6. kehkeh...kalaulah ini solan spm and pmr zaman dulu confirm sejarah akak A haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la pasal, A siap ade 5 bintang lagi tuh.

      Padam
  7. soalnya mudah sgt comform dpt A hheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi.. Budak darjah 5 pun terer jawab tau.

      Padam
  8. Kat mana nak lorek ni Ana? hehehe.. Erm, tu pun ada soalan kena baca 2 kali.. Ya Allah, aku dah tua ghupenya... (~.~)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ehem.. Ni bukan masalah tua ke ape, tu haaa..kak haira tu byk pikir, tu laa kene bace soalan kentang ni 2 kali. Muehehehe

      Padam
  9. james beruukkk ! hahaha . kalau blaja masa zaman skolaa dulu . mmg slalu sebut mcm tu . kih kih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaaa..ni mesti kes nak hafal punye pasal kan.?

      Padam
  10. apakah ini? hahahaha rosak pala hotak i nasib baik la trial sejarah dah lepas


    BalasPadam
    Balasan
    1. Wakakaka..ampunkan ambe. XD sib baik da lepas.

      Padam
  11. haha..lau camni soalan spm, da A++++ dah..

    BalasPadam
  12. Klu soalan SPM masa ni..semua pelajar dapat A ...hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Soalan senang cam kentang goreng, mau tak dapat A. :D

      Padam
  13. Balasan
    1. Terang tang tang nipunye. Takleh jawab konon. XD

      Padam
  14. Saya siap bawa pensil 2B nak jawab, tapi nak tanda camne...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Err err..ade kertas tanda kan? Haha.. Sila la tanda. Pastu kalau jawapan 'e'. Pandai2 ler menambah tau JR. Ekekeke

      Padam
  15. ahahahaha nak jawab dekat mana ni ahahaha.. sekma jawapan ada tak hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jawab kat kertas kosong sebelah sane tu. *tuding jari kat rak buku

      Padam
  16. Berpeluh2 budak-budak ketawa menjawab soalan sejarah ni -.-"

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sib baik berpeluh2 sbb ketawa. Kalau berpeluh2 sebab nebes? Ahaha.

      Padam
  17. Haha. .soalan nombor 11 tu tak boleh blah

    BalasPadam
  18. ahakss..pernah baca entri ni di blog Dr Shikin..mmg kellakar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hik3. Ana mase baca kat pesbuk, gelak golek2 terus atas katil. Kelakar sgt. Hihi

      Padam
  19. Hehehe...lawak pon ada dia punya jawapan ..

    BalasPadam
  20. Kn best klau msa sek dulu soalan mmng cmni. Haha.. Cnfirm lulus.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha.. XD konfem laaa lulus. Semua betul lak tuh.

      Padam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.