Selasa, 27 Mei 2014

Seketika di kedai apek

Assalamualaikum...

Seriously aku memang busy giler 3 4 hari ni. Tambahan pulak tak sihat tetibe kan. Yelah, maybe sebab cuace jap panas sangat, kejap sejuk sangat. Tak menentu.

Nak di jadikan citer, hari ni aku sibuk laa beli barang dapur, utk persiapan esok. Hehe.. Nak gi lawatan ler katakan. Aku ni kalau gi kedai, memang wajib singgah runcit apek ni. Pasal apek ni sporting betul ngan pelanggan dia. Tak macam kedai runcit melayu. Tau nyakat aku je, geram betul.

Pastu aku saje laa sembang ngan uncle ni pasal aku tengok ade kotak Cadbury je. Tapi coklatnyer dah takde. Selalu cadbury full satu almari kat kedai uncle tu, sampai ade sekali tu aku pikir "ni kedai coklat ke?". Hahaaa. ^_^

Me: uncle, cadbury mane?

Uncle: haiyaa..lu olang islam talak boleh makan maa..

Me: dah tu ade je lagi balang cadbury. Mesti ade coklat dia lagi kan.

Uncle: sudah simpan maa.. Tak boleh jual. Nanti lori datang amek.

Maka di situ tahulah aku, kaberi dah di tarik dari sume pasaran. Aku ade gak usha kedai lain. Memang takde!

27 ulasan:

  1. kat sini ada lagi.. tp bg deno ok je nak jual sbb ada non muslim nak makan kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. A'ah. Tp uncle sni ckp, klu budak skolah non muslim nak kaberi. Dia jual je. Huhu..

      Padam
  2. slalunya ada jugak kedai yg dgil yg still nak jual . tp bguslaa smua kdai bertindak xjual dah ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uncle kedai kitorg cam islam sikit walau hakikatnye tak islam pun. Hehe.. Sbb tu la dia tau ape yg blh ape yg xleh..

      Padam
  3. amboi..bz bz sempat lagi g sebei..

    BalasPadam
  4. org bukan islam pun tau halal haram meh.hehe

    BalasPadam
  5. kat tempat dik an tengok ade je diorg dok jual lagi...

    BalasPadam
  6. Syafakillah, semoga cepat sembuh..

    Bagus lah kalau macam tu, baru teringat nak pergi makan coklat, tapi takut pula yg lain2 pun sama tak halal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin..tq so much doakan :) yg pnting yakin tu kene ade. Lau tak yakin halal, jangan makan.

      Padam
  7. Tadi saya pergi Mydin masih ada cadbury di jual di situ, bukan coklat cadbury tapi serbuk cadbury untuk diminum. Tak pula saya semak kandungannya ada "e" atau tidak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eh? Still jual? Padahal kn dah keluar arahan dari Jabatan Kementerian Kesihatan yg cadbury takleh jual lagi wat sementara waktu.

      Padam
  8. ada jugak certain kedai yang masih jual. dan siap kasi promotion lagi. harga runtuh. ahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia nak cepat abis tu. Patut report je. Mane boleh jual skrg.

      Padam
  9. Tak silap saya, magnum pun org kata ada babi. Tapi sekarang yg paling kecoh cadbury je sbb berbanding magnum, cadbury lagi ramai peminat

    BalasPadam
    Balasan
    1. A'ah..tu ana de dengar gak. Org tak caye magnum de babi. Agaknye tunggu hidung tutt ade kat magnum baru caye la kot. Haha

      Padam
  10. bagus la apek tu yer.. hehe... kak Fiza tak pegi survey lagi pasaraya nk tgk cadbury ader lg ke tak.. haha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pasal apek tu baguslah selalu dtg kedai dia. Hehe. Apek tu sproting je. Kite sembang ape pun, dia hokey ke. Biase lau kedai de jual lagi, dia nak abiskan stok dia kot.

      Padam
  11. mmg kene tarik la semua tmpt.

    BalasPadam
  12. laaa, kena tarik semua cadbury...bagus apek tu hehe, tau ade woot2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Patut apek tu diberi pingat. Sebab paham org islam xleh makan cadbury.

      Padam
  13. ecehh .. usha lagii.. hahaa~ bgus non muslim pn sdar hal tu.. =) ~ bgus lah dah bla mmg takde dalam pasaran.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ahahaa..kadang2 usha tu perlu. XD

      Padam
  14. Org cina pun tau halal haram...

    BalasPadam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.