Sabtu, 24 Mei 2014

Haram ke halal ni?

Assalamualaikum...

Hari ni kecoh kat pesbuk, group whatsapp pasal coklat Cadbury yang paling peymes paling popular di abad ini dengan campuran khinzir.

Sebenarnye dah lame dah aku dengar pasal ni. Tapi baru hari ni isu tu di naik pangkatkan. Huhu.

Pastu ade sorang hamba Allah ni memang antu Cadbury. Dia tanye kat aku pasal kesasihan berita tu.


Hamba Allah: kak, betul kerh Cadbury takleh makan dah?

Me: ye dik. Takleh.

Hamba Allah: apesal pulak? Dia cakap DairyMilk ngan Hazelnut je.

Me : Sama gak la. Satu kilang, satu proses.

Hamba Allah : tak paham la kak.

Me : asal bengap sangat kau ni dik. Hadoi! Camni ar.. contohnya kau gi restoran BAK KUT TEH. Paih tu kau cakap nak makan nasik goreng cina. Pasal dalam nasik goreng cina dia tak letak ba alip ba ya. Kau agak2 halal tak nasik goreng cina kau tuh? Sedangkan dia masak bak kut teh dia pun dalam kuali yang same. Sile pikir dengan baik yer.

Hamba Allah : Oh, paham dah. Hahaha. Maaflah. Kite ni memang lembap sikit.

Me : bukan sikit, banyak k. -___-'

Banyak je lagi yang dikatakan ade campuran usus haiwan la, ape la. Cuma kite je tak tau. Kekadang tu tak sahih pun. Tapi ade pulak dari pihak yang tak bertanggungjawab sebarkan.

Bagi aku, ape2 makanan pun. Kalau korang rasa tak halal ataupun ragu dengan sifat halal haramnye, jangan makan k. *peace yo

Pasal ape-ape makanan yang kita makan akan jadik darah daging kita. Takkan kita nak makanan haram mengalir dalam badan kita. Eeeuuu...!

“Hati yang bersih ditempa oleh makanan yang bersih.”

NotaDahi: Pasni peminat-peminta CADBURY sila beralih arah ke coklat lain yer. Hehe

32 ulasan:

  1. cadbury hazel nuts ja kan ?
    haha.. =_=

    hadoii, ambe chocolate's lover

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihi. Cokelat lain kan ado. Bertukar lah pd jenama lain. Lalala~

      Padam
  2. sedey feveret coklat xley makan daa wuwu :'(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alolo kak.. Takmo sedih. Byk lagi coklat lain. Wpun x sesedap cadbury, layankan saja.

      Padam
  3. Bukan ada cap halal ke? HEhehe..Tapi betul la..andai kalau halal pun benda tu tapi korang rasa ragu2..maka tak halal la..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cap halal boleh dibuat2 tanpa perlu kelulusan jakim. Betul3. Kalau ragu2 jangan makan.

      Padam
  4. mula la takut nak makan cekelat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aik, kak deno. Jangan plak takut. Hehehe..coklat cadbury je takat ni disahkan ade tutt. Hihi tp klu xyakin halal yg lain pun, jangan makan eh. :D

      Padam
  5. walaupun diaorg kata 2 jenis je...tp x yakin dah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhu. Same la kak, ana pun. Langsung dah tak yakin.

      Padam
  6. btul tu kak ana , kena beralih ke coklat lain . tp iklan cardburry masih ada kt tv lg . hehe . bila tgk iklan dia kan , gelii pulak tgk .eeeeee...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tv takleh tolak iklan cadbury. Dia kn ade kontrak. Tu yg masih keluar ikln tu. Hihi. Jangan teringin suda la ye yaya. Ngeh3

      Padam
  7. huhu...zaman sekolah dulu tiap kali outing wajib beli...sekrang nasib jarang2...beralih arah kepada cekalat DOVE pulak hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus3. Centu ah. Ana ni eksyen je beli cdbury, pastu simpan dlm peti bertahun2. Haha

      Padam
  8. Itu baru cadbury..entah2 kalau check kat makmal ada lagi coklat yang macam tu, kononnya masuk DNA babi nak bagi coklat tahan lama...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Banyak la sgt sebenarnye. Lau nak lebih yakin, cari coklat org islam je. Baru halal. Hehe

      Padam
  9. ana, berjaya ke zizie follow?? hehe.

    sekarang, dah mula dah orang kata tak lah, ada org khianat la.. omg... pening.. makan nasi jela!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup! Zizie dah berjaye follow ana. Muehehe..

      Org nak cover, dia ckp la kene aniaya ke hape sume tu. Sbb diorg nak lg menikmati coklat cmpuran tutt. Biar la ape org nk ckp. Yg pnting diri sendiri. Kalau kite xcaye ngan fakta yg diberikan, makan je la. Nanti dosa, diri sndiri la tanggung. Ye dak? Hehe

      Padam
  10. makin lama makin banyak yang kita telah termakan benda2 sebegini..hanya Allah Yang Maha Mengetahui..carilah sunber yang benar2 diyakini Halalnya..pastinya produk org Islam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu laa..nak carik produk islam skrg susah.. Makin byk kite makan, makin gelap hati kite.

      Padam
  11. Kita sebagai pengguna kene xtra berhati2.. semak dulu kandungan makanan sebelum beli..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak semak tu laa tak rajin sgt kak. Hehe. Kekadang tu beli je. Pastu buat keje sambil makan.

      Padam
  12. Saya memang tolak semua la brand tu.. Alhamdulillah ditunjukkan awal2..even lepas ni dorang cakap halal pon saya takkan consume dah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah awal2 lg Allah dah tunjuk. Alhamdulillah.

      Padam
  13. Errkkk coklat ada tuu.. adehh.. Boleh obes mcm dia jugak. Takuttt nya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha.. Yang penting hukumnye haram di makan.

      Padam
  14. Ntah berapa banyak dah DNA ba alif ba ya masuk jadi darah daging... Moga Allah ampunkanlah peminat cadbury yang sorang ni (KN la tu)... Nak buat cam no? selama ni kita percaya je kat tanda halal jakim tu... huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jakim tu buat keje tak betul. Patutnye cek detail2. Diorg la dpt dosa, sebab menghalalkan yang haram. Tak gitu kN? :D

      Padam
  15. nasebla akak bukan jenis suka coklat...tapi pernahla makan coklat cadbury ni...huhu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anggap la time tu xde lg hewan tut dlm kak nana punye coklat. Hehe..oke la klu akk x suke sgt coklat. Kire xla terkilan. XD

      Padam
  16. Walaupun yg kosong tuh x de dna tp tetap haram sbb gune proses yg sama...mesin yg digunakan tuh kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. A'ah..betul lah tu. Same jugak taraf ketidak halalnye coklat tu.

      Padam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.