Ahad, 29 Jun 2014

First day puasa

Assalamualaikum...

Nak story first day puasalah, boleh tak? Ala, boleh la. Tak kire, nak story gak, sebagai kenangan. Eceh. Haha. Gila awal ana bangun hari ni, pukul 3.50 pagi. Awalkan? Tu pun sebab perut tetiba sakit pulak. Salah makan agaknya.

Disebabkan risau jap gi takleh bangun sahur. Lepas je keluar toilet terus ke dapur masak sahur. Menu; kari daging, sayur kobis tumis & ayam goreng segera.

Pastu bersahurlah ana & kakak berdua. Bersama suasana yang masih krik krik. Muahahaha. Mujurlah ana bangun awal, dapatlah sahur best sikit. Selalu payah jugak ana ni nak bangun awal kalau hari cuti. Lagi-lagi malam tadi layan X-Factor. Punyelah nak tau sape juara, sanggup tahan mata. Akhirnya Alex & Sierra adalah pemenangnya. Sedih. Suka lagi kat Jeff Gut. Ah, pape je la. Haha.

Setakat ni alhamdulillah, gastrik tak datang. Syukur sangat. Almaklumlah, first day ni selalunya gastrik suka tetiba menyerang. Sebab perut terkejut, kata orang la. Hehe.

Btw pagi ni memang ngantuk yang parah. Sampai tertidur lalu termimpikan Encik Mimpi pulak. Rindu kat Encik Mimpi agaknya. Hik3. Gatal! Selalu pepagi, ana layan korea kat 8tv pukul 7pagi. Tapi semalam tamat pulak citer Protect The boss tu. Alahai..

Haa..korang punya first day puasa acane? Sempat sahur? Makan ape? Eh, menyibuk pulak jemah! Haha ><

55 ulasan:

  1. Arini sahur dengan juada mamak.hehe. Daging hitam, ikan goreng, telur masin dan teh tarik! Ganas kan kitaorang sahur. Harap2 kuat la sampai berbuka nanti. Tapi, Penang ujan manje2 dari subuh tadi tau. Rapat je mata ni. Bila nak tadarus ni? Eh, eh, eh, pejam dah... (=.=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haira : pergh..layan. Sempat teguk air kosong ke tak tuh? Muehehe. Sama la, tak sempat tadarus. :D

      Padam
  2. saya sahur sikit2 je. tak biasa makan makanan berat waktu awal2 pagi ><

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mazni : yeke? Huhu. Ana memang dari kecik sahur nasik. Arwah ayah ana cakap, nasik tu untuk tenaga kita seharian.

      Padam
  3. perghh ana masak kari daging.. calon isteri mithali ni. ekekeke :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Nani : hehe..ade rupa calon isteri mithali ke? Hehe. Tetiba lak awal pagi Ramadan mood rajin nak masak tu hade. :D

      Padam
  4. Kak Fiza bangun memasak pukul 3.45 pagi.. bangun pun sebab lapar.. mcm tahu2 jer perut nie nak kene makan sahur.. selamat berpuasa Ana...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak fiza : nampaknye akak bangun lagi awal dari ana. Hehe. Semangat berpuasa gitew. Selamat berpuasa jugak k.fiza. ^_~

      Padam
  5. salam kenal..done follow. selamat berpuasa..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Shazila : salam kenal juga. Thanks. Selamat berpuasa jugak! ^_~

      Padam
  6. Sama la kita . Pyka bgun awal sahur arini . Hee . Btw slamat mnjalani ibadah puasa ea sis :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pykaa : yeahh..semangat gitew. Selamat berpuase jugak Pyka. :D

      Padam
  7. kita sahur ayam goreng jetjet upin ipin hihi^^
    salam ramadhan & selamat berpuaseee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zierah : hehe..sama la kita. Asalkan 'ayam goreng'. Selamat berpuase! Lai lai lai~

      Padam
  8. menu sahur kita sama...kari daging hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dik An : eh eh tersama pulak. Kari daging akak mesti mabeles kan! Huhu

      Padam
  9. sahur ayam kicap.. masak sambil tido akak dik.. celik mate sebelah jek bagi nampak sipi2 jadi le..haha.. berat nau mate nak bangun sahur..lenkali masak awal2 kan... tapi nak jugak tido awal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. MaMa Mursyid : amboi kak. Masak sambil pejam mata. Huhu. Power gitu. ^_^

      Padam
  10. first day yaya and family semalam , yaya sahur makan ayam masak kicp . tuu jee . hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yaya : untung la dapat sahur ngan family. Huhu. Jeless ngatt. ^_^

      Padam
  11. Ana patut brterima kasih pde perut yg sakit tu sebb pasal prut la dapat sahur awal. hehe..

    stiap hal ada hikmahnye. ^.^

    sya bab sahur mmg makan banyak. bulan pose ni, memalam mulut asyik kunyah kurma je. sebb kurma banyk hikmahnya untuk kite brpuase di siang hari.

    btw, slamat berpuase Ana!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Encik Ket : tu laa..kalau tak memang terlepas sahur la jawabnye. :D

      Padam
  12. Alhamdulillah, knani dapat berpuasa hari ni dgn jayanya tanpa sakit gastrik, syukur byk2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. K.Nani : alhamdulillah.. ^_^ semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari sebelum ni.

      Padam
  13. fuyooo.. =D k.zara msk ayam goreng je pagi tadi .. miahahaha.. husbdn xdak..outsttaion. huhuhu.. sahur ngan mak.. =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Zara : tu la menu paling simple utk sahur kan. Muehehhehe..

      Padam
  14. saya makan apa yang saya nak makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syaifudin : erkk? Haha -_-' okey!

      Padam
  15. 1st day puasa... sis berbuka kat rumah akak, banyak makan kuih je.. hari ni pun berbuka ngan muratabak je.. kenyang jugak kan^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak deno : murtabak je pun boleh kenyang kan. :) takyah melantak byk2. Bazir je.

      Padam
  16. selamat berpuasa.. acik memang tak boleh sahur.. tak lalu nak makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Achik : sekurang2nye minum air wpun tak selera. :)

      Padam
  17. Salam ramadhan, awk :)


    **SALE SEHINGGA 4 JULAI 2014!!!
    http://nadyabubble.blogspot.com/2014/06/sale-jualan-penghabisan-stok.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nadya : salam Ramadhan Nadya. ^^

      Padam
  18. hihi..jie terpepas shur first day pose

    BalasPadam
    Balasan
    1. Brader jie : adoy.. Cemane leh terlepas sahur ni. Huhu. Rugi tu. Pahala sunnah. :D

      Padam
  19. 1st berbuka mkn kat rumah je..puasa kali nih akak lebih sukr masak kt rumah...kalo gi bazar pun beli air yg teringin nak mkn...rasa puas hati sahur n berbuka hasil air tgn sndri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak mimi : kan kan.. Lebih selera. Sebab sendiri yg masak. Soal sedap tak sedap tu belakang kira. Dari beli pastu tak sedap melayang duit gitu je. Tak best betul.

      Padam
  20. salam ramadhan ... first day puasa , alhamdulillah semuanya berjalan lancar .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Qaseh : Salam Ramadhan. :)
      Alhamdulillah. Sebab masih ade rezeki utk berpuasa lagi pada tahun ni.

      Padam
  21. 1st day sahur n berbuka....di kampung...bess...tapi nasib baik tak terlajak....layan bola punya hal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak noe : sib baik tak terlajak. Kalau terlajak..? Tak bersahur la jawabnye. Hehe

      Padam
  22. First day makan sahur roti n sardin n kuey tiow ladna! Sdap sdap sdap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. KA : pembuka selera sardin tu. Hehe ade pulak kuew tiew ladna. Lagilah, layannn. :D

      Padam
  23. Mata taknak buka.. mak masuk dengan sebotol air masak dan secawan milo, "nak milo ke air masak?" Sweet btol la mak zizie.. hahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zizie : haha..berbaur ugutan tuh. XD

      Padam
  24. wah..bestnya lauk..akak simple je..roti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Azlealee : roti pun mengenyangkan. Boleh masak best2 tu sebab bangun awal. Hehe

      Padam
  25. selamat berpuasa :)
    ramadhan tahun ni dapat puasa penuh di rumah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teena : untung lah..dapat puasa penuh kat rumah. Oh~jeles. Selamat berpuasa Teena. :)

      Padam
  26. selamat menyambut ramadhan..yg keempat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat menyambut Ramadhan. :) dan selamat berpuasa penuh. ^^

      Padam
  27. 1st day & 2nd day puasa sis xleh puasa...alhamdulillah...hari ketiga baru boleh :)

    p/s: ana,maaf ye baru dpat balas jejak hana...nt free2 sis datang lagi..tq hana selalu singgah & support blog sis :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak nanakimie : iye? Hehe. Ana hari ke-5 baru takleh puasa.

      Hana? Hihi.. Ana la ka. :D

      Padam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.