Khamis, 3 Julai 2014

Bila aku start membebel macam mak jemah

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan semua. Macammana puasa korang, okey ke? Best baca story masing-masing.

Ana tak update sebab senggugut datang sejak Ramadhan kedua sampai hari ni. Banyak minum ais agaknya. Sampai terpaksa seterika perut sendiri. Aipss! Bukan iron gitu je tau. Hehe. Alas dengan selimut then iron. Memang lega la pastu. Then banyak tidur dari berjaga.

Tak nak update pape, cuma nak luah perasaan sikit. Ramadhan kali ni, banyak kekurangan dari sebelumnya. Dahlah demam fifa world cup bertembung dengan Ramadhan (mohon peminat bola tak bash ana).

Lepas tu iklan tv nak bawak aura Ramadhan pun cam ade takde je. Dulu-dulu lagi 2 minggu nak puasa, kemain iklan yusuf taiyoblah, Ribena lah, Petronas lah keluar dengan tema Ramadhan. Tahun ni? Krikk krikk.

Kelmarin dan semalam ana tengok sembang sahur. Bagus rancangan SEINDAH RAMADHAN ni. Tapi sayang! Mereka seolah-olah tak menghormati Ramadhan. Almy Nadia tak pakai tudung, pengacara Sembang Sahur pun tak pakai tudung. Cantik sangatlah camtu. Sekurang-kurangnya, hormatilah Ramadhan. Berselendang pun dah okey.

Sedih tau tak perasaan ni. T_T

Opss..sensitif pulak hati ni. Huhu. Bukak facebook baca status kengkawan:

“Hari ni menu berbuka mak masak masakan pebret aku. Aku cakap je nak apa. Macam-macam juadah ada. Love you mom.”

“Teringin nak makan kuih pelita, kuih karipap. Teringin nak makan murtabak. Beli bazar je la terus. Senang.”

“Puasa kali ni aku target nak turun 5 kg. Mesti kurus sebelum raya.”

“Baju raya dah beli 6 pasang.”

“Korang berbuka kat hotel mana? Buffet apa yang best?”

“Hari ni kami satu family dah start shopping baju raya, kasut raya. Cuma tak jumpa tudung raya. Korang tau tak tudung apa paling best?”

Alahai..sedih.

Banyak yang kita terlepas tentang bulan puasa nikan. Ramai yang tak gunakan sebaik-baiknya. Bulan Ramadhan ni bukan bulan pesta makan-makan ye. Bulan Ramadhan adalah bulan pesta ibadah. Ingat tu.

Banyakkan berdoa, kerana bulan Ramadhan ni. Apa-apa doa kita Allah makbulkan, insya-Allah.

Banyakkan amalan, kerana pahalanya berganda dari bulan biasa. Tak ke rugi kalau kita terlepas membuat amalan. Sekurang-kurangnya bersedekah itu paling mudah.

Banyakkan memohon keampunan pada-Nya. Kerana pintu kemaafan dibuka seluasnya.

Kalau nak cakap tentang kebaikan Ramadhan, sampai esok tak habis. Jadi ana nak ajak kakak-kakak, abang-abang dan adik-adik semua..

Jom kita manfaatkan Ramadhan..!!

Okeylah, entri ni bosankan? Mesti korang skip skip je baca. Takpe, its okay. Ana cuma meluahkan je rasa tak puas hati. Bercampur pulak dengan perasaan sedih. Takut tak sempat jumpa Ramadhan tahun depan.

27 ulasan:

  1. Haha...teremosi lebih ni...tapi mmg betul pon...dh byk kesilapan tanpa sedar yg ramai lakukan dlm bln ramadhan..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mama ka0ri : emo sikit kak. Ana nak tegur pun tak layak. Sebab diri sendiri kekadang buat kesalahan yang sama.

      Padam
  2. betul tu ana...bulan puasa ni jugak untuk tingkatkan ibadan , kurangkan dosa bukan kurangnya berat badan...

    seterika perut ? wuwuuw...akak selalu amik botol letak air panas...then demah hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dik An : tu la. Orang bila fikir ramadhan mesti fikir raya. Hurm3. A'ah iron perut. Lega abis. :D

      Padam
  3. alolo..emosi plak dia.harapnya ramai yang sedar dan manfaatkan Ramadan ni sebelum terlambat.tahun depan belum tentu lagi ada kesempatan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Sal : hehe. Tu laa. Teremosi plak. Insya-Allah. Moge bermanfaat. :)

      Padam
  4. Hehe same la kita...dah dua ari tinggal puasa. Alhamdulillah masih boleh bf baby walaupun berpuasa. ^_^ Seronok baca entri awk ni.. n memang dah tade plak iklan PETRONAS yg selalunya menangkap jiwa tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Dila : itulah kak. Petronas kan dah takde. Yang ade Petron je. Lau tak dulu iklan petronas plg best. Lagi2 pasal burung murai. Hihi

      Padam
  5. ramai yg lebih teruja menunggu tibanya syawal berbanding pengisian ramadhan itu sendiri ... follow sini .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Vee : kan. Sedangkan syawal tu layak utk orang yang berjaya meningkatkan diri dibulan puasa.

      Padam
  6. krungkrung pon sedih sebab tak leh posa awal ramadan nie ..hmmm..dan tido lah menjadi ubat untuk period pain nie haa =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Krungkrung : yeahh..kite geng! Hehe :D

      Padam
  7. Allahu. Kekadang kita terleka kan. Thanks ana ingatkan :(

    Eh, follow Ana lah. mcm best je blog Ana. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Scha : huhu. Tergerak hati je nak ingatkan wpun ana bukannye bagus sangat.

      Thanks~ ana follow awak balik.

      Padam
  8. terima kasih Ana, semoga memberi manfaat utk kita semua..berdoalah selalu semoaga kehidupan kita ini sentiasa dirahmati oleh Allah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak nani : insya-Allah kak. Aminn.. :)

      Padam
  9. inshaAllah sama2 kita peringtkan kawan2 yg lain... pasti akan btol kembli niat mengapa kita berpuasa di bln ramadhan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Azrin : insya-Allah. :) mudah-mudahan begitulah.

      Padam
  10. Betul tu..akak ada tengok ranc.sembang sahur..pakai lah selendang kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Azlealee : Kan kak kan.. Huhu.

      Padam
  11. faham2.. ana tgh mood "Miss P" tu.. sbb tu semua nye tak kene.. hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak fiza : hehe.. Teremosi lebih fulak. Hahaa XD

      Padam
  12. betul tuh ana...masa ramadhan nih lah kne gunekan sebaik.mgkin buat amal ibadat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak mimi : kann. Rugi la kite tak guna kesempatan Ramadhan.

      Padam
  13. bagus entry ana ni..tak salah untuk luahkan pendapat kan.....ajak buat kebaikan lagi^^ insyaAllah...sama2 kita manfaatkan bulan yang mulia ini....:)

    p/s: ingatkan ana tipu2 je iron perut,rupanya betul2...heee....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak nana : manfaat bersama kak. :) adui..mane de tipu2 maa.. Buat betul2. Hehe. Tak caya? Sila percaya.

      Padam
  14. Bulan poser ni mr sama2 kita tingkatkan amalan...moga2 amalan kita dterima Allah..
    Sama2 kita buat kebaikan sama2 kita beroleh pahala..InsyaAllah..

    BalasPadam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.