Khamis, 26 Jun 2014

Perlu ke menangis kerana hal yang remeh ?

Assalamualaikum...

Hari ni ana terpaksa menangis setelah sekian lama tak menangis. Bak kata orang, hati sekeras kerak nasik akhirnya akan lembut juga jika di rendam.

Perempuan memang emosi memacam. Tetiba mood nak maki hamun je. Tetiba mood diam je. Tetiba mood nak nangisss. Alahai, kenapalah jiwa ni tak kuat. Cengeng pulak ana hari ni.

Dahsyatnya perasaan perempuan ni, kan?

Sedangkan hati ni dah lama janji tanak menangis akan hal2 dunia yang remeh temeh. Nampaknya ana dah mungkir janji dengan hati sendiri! T_T

Saya benci perasaan sedih.....

Tadi kakak ana tidur petang sampai pukul 6 lebih. Maybe sebab penat keje+tak sihat (agaknyelah). Lepas je bangun, dia marah pulak sebab ana tak tolong tarikkan ampaian baju. Tapi takdelah dia marah maki2 ana. Tak! Cuma kakak ana marah kali ni dengan mendiamkan diri sambil tarik muka masam mencuka!

Bukan ana tanak tolong tarikkan, ana ingat kakak ana akan tarik sendiri. Rupanye tak pun. Tak pasal2 je ana kene ngadap muka masam mencuka kakak ana.

Sedih ah cenni.

Terase pun hade tau.

Nak makan pun tak selera terus! Pagi tadi ade la alas perut dengan cucur ikan bilis. Tengahari sampai malam terus tak makan-makan. Sememangnya ana tak selera makan. Konon tadi nak pujuk diri suruh makan, sebab gastrik dah start lancarkan perang. Disebabkan kena marah centu, terus rasa nak makan tu takde!

Seriously, ana paling tak suka orang marah dengan mendiamkan diri. Atau ayat paling mudah 'perang dingin'.

40 ulasan:

  1. Sabar ye, Ana.
    Tak boleh nak buat ape dah kalau orang marah dengan mendiamkan diri. Toksah tegur dulu kot..
    Memadai berdoa agar Allah lembutkan hati dia supaya tak marahkan Ana lagi ye. Insyaallah ok nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak shikin ZA : insya-Allah. Alhamdulillah atas tips akak. Ana dan kakak dah berbaik. Hew3

      Padam
  2. Tak salah kalau menangis. Saya pun akan terasa hati & sedih kalau jadi macam tu. Tapi, jangan terbawa2 sangat sedih tu..nanti asik piker buat penat badan je & tak dappat focus pada bende lain yang lebih penting ..
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Drshikin : thanks akak atas nasihat akak. Terbaik. :)

      Padam
  3. Menangis tak salah ana...dah memang kita perempuan mudah terasa hati. Pendapat kak Sal, orang yang buat perang dingin ni nak sejukkan hati sendiri je. Nanti dia oklah tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak sal : ana ni bukan ape kak. Ana ni liat sikit nak nangis. Tapi kalau sekali nangis, over eksited sgt!

      Padam
  4. .sabar..semua tu dugaan..hati perempuan memang lembuttt..=)

    BalasPadam
  5. bergaduh dgn adik beradik biasalah tu ^^ nanti berbaik jugak. kalau sayalah kan, kakak buat muka masam kat saya, saya pun malas nk layan dia. hahaha :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mazni : kan kan.. Haha. Tapi siyesly ana lebih tacing kalau org wat muke dari org maki2. Wuuu~

      Padam
  6. Jangan simpan air mata di dalam pelupuk mata, ia tak baik untuk kesihatan... Jangan malu mengeluarkan air mata jika itulah yang terbaik ketika itu. Mengikut pakar jiwa, menangis adalah terapi terbaik menawar kesedihan, jadi jangan malu mengubat kesedihan dengan air mata....

    BalasPadam
    Balasan
    1. JR : terima kasih JR. Kata2 JR selalu jadi pendorong utk ana. Terima kasih sekali lagi.

      Padam
  7. assalam Pcl singgah sini.. ; marah yg jenis diam ni yg leceh jer kan..anak uncle dua2 perempuan...jarang nampak dorang masam muka. selalu gelak sakan jer bergurau senda..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pcl : terima kasih singgah. Anak2 pcl umur berape? Cuba tunggu dewasa sikit. Tapi biasalah, gaduh2 syg adik beradik kan. Tak ke mane pun gaduh dgn darah daging sendiri.

      Padam
  8. menangis ana...lepaskan apa yang ana rasa tu melalui tangisan...ana sama mcm akak...sikit2 cengeng...akak pun selalu jugak perang dingin dengan kakak huhu...pah tu yang cengeng akak,kakak jiwa kental takde perasaan haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dik an : kite same eh? Haha. Adeh..kite sebagai adik adalah 'mangsa' si kakak. Huhu.

      Padam
  9. Huhu... perempuan mmg cpt terasa... AKak kdg2 hal remeh boleh nangis, tapi takde org tahu la.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak deno : yeke? Alolo..kite same. Kekadang sedih sangat, nangis dalam almari. Tu pasal laa almari roboh. Hihi

      Padam
  10. Sekali sekala tak salah..tapi cam comel pon ade gaduh sebab tak tarik ampaian.. :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. KA : erk..comel ke? -_-'
      Hahaha..

      Padam
  11. menangislah selagi boleh. andai gelak ketawa itu membawa kepada kehinaan, menangis lah kamu .. menangislah kerana takut kepada Allah dan jangan ketawa kerana keduniaan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syaifuddin : terima kasih ust Syaifudin. :)

      Padam
  12. emm, sbr2 ea..biasa la tu gduh adik dgn akak..nti baik la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Brader Jie : alhamdulillah..dah berbaik da pun. Hik3

      Padam
  13. menangis tu cuci mata org kate.. orang la kate bukan akak... ngehngeh.. so kire dah bersih la mate kau dikk.. ahhah..selamat berpuasa

    BalasPadam
    Balasan
    1. MaMa : haha..yeke? Selalu kalau kite gi shopping pun dikira cuci mata gak kan?

      Padam
  14. muja selalu menangis,, terutama dekat nak period and nik la salu jadi victim,, hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak muja : yeke? Perubahan hormon. Alolo..sweetnye nick ngan k.muja ni tau. Ana doakan moge korang bahagia. Amin..

      Padam
  15. sabar kak ana :) org tengah marah memang macam tu . kalau rasa hati dah tak mampu bertahan , nanges lahh sepuasnya kak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yaya : ty so much yaya. Ni yg buat ana sayang yaya sesangat nih. Huhu

      Padam
  16. ana,nangis je tau kalau rasa nk nangis.lepas nangis sure lega skit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Iza : thanks kak Iza. Memang pun. Lepas nangis lega laa sikit.

      Padam
  17. Takpe Ana, kalau takbak kakak Ana tak sentap ngan Ana lagi, pasni tak hujan pun, Ana tarik ampaian siap2. Boleh tak camtu? (^,^) Mesti dia kagum ada adik prihatin cam Ana. Proaktif.kuikuikui..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haira : tanak la centu. Nanti macik tu naik lemak pulak. Hihi. Tapi mmg selalu ana yang tolong tarikkan ampaian tu.

      Padam
  18. Kalau taknak.. typo tadi..huhu

    BalasPadam
  19. bila org mrh bdiam diri memg bg kesan pd pihak yg lain...buat org tertanya tanya knp kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Mimi : tu laa.. Lebih baik marah bebel2 je. Dari marah diamkan diri.

      Padam
  20. noe pun biasa buat macam perang dingin tu klu marah...hehehe...nama pun manusia kan...kdg2 mmg kena menangis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak noe : ala, k.noe pun suke jugak la wat perang dingin. Adehh..

      Padam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.