Rabu, 23 Julai 2014

Senyum! Tak perlu cakap pape.

Assalamualaikum...

Ada satu hari tu ana, kak Mah and Faten gi Meidin. Kitorang nih nak membeli tudung raya untuk bebudak rumah memasing.

Pastu memasing bawak beg. Dalam tuh bawak kain baju kurung. Sebab nak carik tudung mecing. Sampai je kat pintu masuk hakak guard tu muka dia garang giler, pandang cam kitorang penjenayah nak rompak Meidin. Maklumlah, beg besar gedabak kau. Leh masuk Mydin dalam beg la katakan. ><

Me : eh?? Baru teringat laa. Mane leh bawak beg masuk dalam.

Faten : alah, dah tu cemane ni?

Kak Mah : abis tu?

Me : jap! Hakak, boleh tak kitorang bawak masuk kain ni ke dalam. Sebab nak carik tudung yg mecing.

Guard : takleh! Gi letak kat tempat letak beg!

Me : pergh..garang benor hakak nih. (Cakap lam ati je la)

Faten : dah tu cemane nak tengok mecing tak mecing?

Guard : kan dah kata tak boleh. Tak bolehlah.

Me : lek lek. Mende leh settle. Nak plastik jarang meidin tuh. Kitorang bawak kain je. Hakak toksah risau. *senyum manis*

Barulah hakak guard tu bagi. Dengan reaksi muka masam cam ayam berak kapur pun hade. Dahlah kita senyum, hakak tu tanak senyum. Tah pape je. -__-'

Yelah, paham ler penat keje. Kot ye pun balas laa senyuman ana ni. Bukan senang ana nak senyum kat orang tau! Eii..geram pun ade.

Hari ni pun same. Beli cekodok cempedak kat Bazaar. Nak buat tak rajeen jemah, jadi jawapannye beli je lah. Boleh fulak hakak tu masam muka ngan kite. Punye laa ana senyum semanis yang boleh. Sian ana, senyum sensorang. Cam senyum ngan dinding jek! *kuciwa*

Cuba jadi cam uncle kat kedai runcit tuh. Walaupun cina, tapi still leh gurau2 dengan orang melayu Islam. Tabik spring ah kat uncle tuh.

p/s : Ekceli ramai sangat pembaca misteri belog ana ni. Salah seorangnye, cik Naziha. Seronok stalker my blog? Hahaha.. Bagi kaki kang. Diam2 ubi berisi kau! XD

32 ulasan:

  1. Ish ish, penat ana senyum macam miss universe diorang tak layan ye..yang penting kita berbahasa kan ana..terpulang la kat orang lain

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan. Yang penting kita senyum je la. Kang kalau tak senyum dikata sombong.

      Padam
  2. orang macam-macam karenah..hehe. singgah blogwalking..nanti emel alamat rumah tau. ainsyafieqa@yahoo.com.my. nak pos kad raya..^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lain orang, lain ragamnye. Ye dak? Alahai, lama tak singgah blog kak ain kan. Jap gi ana email. ^_~

      Padam
  3. biasalah tu ana...diorang tak murah dengan senyuman kot huhu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tak murah dgn senyuman, maknanye mahal dgn senyuman? Utk ape mahal2? Huhu..baik senyum je. Bukan kene bayar pun kalau senyum. Kan kan.

      Padam
  4. alah alah, siannyer dia.. biasa kan hakak guard ni mmg agak over sikit garangnyer tau, tak kesahlah jaga apa pon, meidin ker, hodpital ker kans..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeke? Huk alorh. Takyah ah garang2. Takut ana. Huhu

      Padam
  5. ke main garang hakak guard tu . ahahah . tgh bulan jatuh kot . tu moody sampai xnak senyum tu . hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maybe laa.. Garang kan hakak tuh. Ape la salahnye balas sikit senyumana ana yang manis nih. Adui..

      Padam
  6. Ala ana... nyanyi lgu senyum ngn akak guard tu.... hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehee..tak larat aih ana nak nyanyi2 bagai.. Puase2. ><

      Padam
  7. memang sakit hati tau kalau kita senyum kat orang, then orang tu masam je..pernah kena ana..ok..tak senyum pun tak pe..tak buat salah pung..kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lebih baik senyum. Tu kan tanda kemesraan. Betul tak? Hehee

      Padam
  8. Agaknya Kak Guard tu ada problem di rumah dengan lakinya kot. Atau bulan sedang gerhana tak...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Entahlah JR. Maybe tu memang syarat jadik guard kot. Masam muka. Kih3

      Padam
  9. heee.. agaknya sebab pose kot mood pun entah apa2.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha..yela kot. Lapor. Muka cam nak makan orang jek. Hihi

      Padam
  10. lain kali ckp kt akak guard tuh mcm nih...kak senyum tuh sedekah,mesti akak cntik kalo akak senyum..akak buat muke masam nih dh upe nenek kebayan dh..pastu cepat cepat lari

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh..bahaya bih kalau ana pakai idea kak mimi. Hik3

      Padam
  11. He he... Mcm 2... Salam singgah.

    Jemput singgah
    http://ciklapunyabelog.blogspot.com

    Salam Kenal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks singgah. Jap lagi ana ke blog cik La yea. ^_^

      Padam
  12. Oiiii pantang betol dengan org yg susah na senyum nii. Tp takpelah bulan pose kan ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan.. Penat2 kite senyum, dia pulak tanak senyum. Ape daa..

      Padam
  13. hehe..ramai je yg muka kelat dan masam time posa.
    alah, kite pun posa jugak.
    at least kalo senyum tu esok dtg lg beli kt tempat dia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu ah, takkan la puasa pun tak larat nak senyum. Kita pun puase gak. Peniaga yg murah ngan senyuman, semua org suka.

      Padam
  14. biasalah muka ketat kot senyum bg dia mahal sgtt....

    BalasPadam
  15. Haha. Mokcik guard tu stress bebenor lettew. Ke dia period. Tetttt. Hahhahahaa

    Takpe, kita dapat pahala senyum. Dia habuk pun tarak. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..maybe laa.. Tu yg nak senyum susah tu. Keh3

      Padam
  16. Senyummm selagi boleh senyummmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul2. Senyum tak perlu cakap apa2. Hihi

      Padam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.