Isnin, 10 November 2014

Kena 'buli'

Assalamualaikum...

Cabaran hari pertama di kafe, pukul 5 pagi dah kena bangun nak masak nasi lemak. Padahal baru first day. Staf lain rileks je tidur, tapi ana diminta bangun awal. Tak aci betul!

Macik Kam : Bukak api ricecooker ni.

Me : Saya tak reti.

Macik Kam : Eh, takkan kau tak tahu. Habis tu kenapa kau kerja sini kalau tak tahu.

Me : Okey, FINE!

Terkial-kial ana buka api kat ricecooker besar. Macam nyalakan api kat kayu api, haa..camtulah rupa ana time tu. Padahal pakai gas. Sekali api dah menyala, macik Kam pun cakap; "aku mana reti bukak api ni."

Haha. Sian gila ana. Kena buli ngan macik tu. Pastu terus buat kerja tanpa henti sampai pukul 1tengahari. Mau tak bengkak kaki ni, masuk angin deh. Tu baru first day dah kerja teruk-teruk.

Bila malam je mesti nak menangis; bbm umi, bbm kakak. Ngadu itu ini. Cengeng jugak ana ni rupanya. Wuuu~kena buli.

Tak sangka, kerja kafe ni berat jugak rupanya. Kadang-kadang teringat ana kat anak-anak yatim jagaan ana dulu. Terngiang-ngiang suara kecoh diorang.

28 ulasan:

  1. Huhuhhu buli la balik hahahha..Sabar ya Ana ..mula2 mmg camtu nanti ok la .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Isk! Tak sampai hati la kak Lya nak buli macik tu balik. Hehe

      Padam
  2. Kerja di mana-mana pun masa kita masih baru selalu kena buli. Doktor pelatih pun kena buli sampai ada kes tak tahan nak bunuh diri. Itu doktor pelatih, profesyen lain pun sama. Apa yang penting bila kena buli buat-buat tak peduli aje, lama-lama pembuli tu boring dan akan terima kita sebagai team matenya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. JR selalu bagi motivasi kat ana kan. Thank you so much. JR ni macam arwah ayah ana, selalu bagi nasihat. ^_^

      Padam
  3. alalala, kesian ana. sabar yer ana. kalau tak tahan, nangis je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang nangis pun ana time tu kak Scha. Heeeee~

      Padam
  4. sebagai senior, isu buli membuli tak perlu ada. apa salahnya di ajar dengan baik? bila kita ajar org dengan baik, orang akan pandang kita juga dengan baik, ingat setiap orang ada perasaan, dan tak semua orang tahu buat.. nampak macam tak logik je kan, macamana nak guna rice cooker? tapi, memang betul apa.... tak semua orang tahu nak tekan mana.. nak buat apa... sebagai orang yang makan garam, tak salah mengajar orang yang tak tahu...

    ilmu walaupun sedikit, jika diajar dengan ikhlas, insyallah berkat... orang yang terima pun bersyukur. betul tak dear...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Right! Tapi ricecooker ni unik sikit. Dia tak pakai eletrik, tp pakai gas.

      Padam
  5. hahah , begitu pula ya .. tak semestinya kita tahu semua ,. mintak tunjuk ajar sifu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia bukan ajar kak, dia suruh2 je. Padahal ana orang baru.

      Padam
  6. Ana tgh sedih yer waktu ni...
    Sabar banyak2...bila pergi tempat baru...memang mula-muka macam tu...
    Jaga diri baik-baik...

    Bila kerja sebagai tukang masak memang penat sikit Ana...tambah kena duduk dekat dapur yang panas memanjang gitu...akak masak untuk keluarga sendiri pun penat mcm haperrr...inikan Ana kena masak byk2...

    Takper...Ana Kuat!!! Take care dear...akak rindu la awak singgah kat blog...sunyi je sejak dua menjak ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasalah, bila baru nak belajar hidup suasana baru..banyak yang kurang. Jiwa pun tacing je. Tapi sekarang, alhamdulillah..semakin ok.. :) hehe..sory akak, lama ana tak singgah blog kak Nad yang cantik tu.

      Padam
  7. salam ana.. lama nye dila tak singgah sini.. rinduuuuu heee..
    sabar ana.. kita pun sama.. first day kena buli satu lps tu kena sindir jer ahaha..
    time tu snyum jer mampu..
    nak melawan tak berani baru first day..
    sabar ok hehehehe.. gud luck ana :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Junior memang kene buli. Adat hidup kan. Hehe. Dila pun sabar bebanyak tau. Thanks. ^_^

      Padam
  8. makcik tu pun x tahu nak buka api ricecooker ke..ehh..rice cooker bukan on plug je ke..ni rice cooker yg mcm mana perlu pasang api

    SAbar ye Ana..nanti dh lelama Ana buli dia balik hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni ricecooker yang big untuk masak nasi 5kg terus. Besar gila. Dia bukan eletrik, pakai gas.

      Padam
  9. Sabarkan jela ya ana, nasib baik org tua

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la kak Lya..sabar je la tanda ana hormat orang tua. :)

      Padam
  10. mula2 x biasa macam tu la....org baru biasa kena buli...hehhee...tapi jangan sesekali cakap "tak tau"... cakap je..."saya x pernah guna benda ni...macam mana nak buat"...kena tukar sikit ayat tu...hehehe

    BalasPadam
  11. Bersabarlah dengan karenah org lama....lama2 tentu dah tak kena buli tu dik ana...hihi....

    BalasPadam
  12. Bersabarlah dengan karenah org lama....lama2 tentu dah tak kena buli tu dik ana...hihi....

    BalasPadam
  13. jalan blog saya jum! http://ilham.karangkraf.com/karya-detail.aspx?idk=3740&idc=19901

    BalasPadam
  14. hmm . first2 kerja msti kena buli kan ... kena kuat dan kena sabar ni ..

    BalasPadam
  15. xpe mulA2 je.....sabar ye,,,

    BalasPadam
  16. Sabar menghadapinya. Insha Allah, Allah tu maha Melihat lagi Maha Mengetahui. Sabar ye :)

    BalasPadam
  17. Cmtu la keje kafe ana.. nak2 kalu dak baru.. keje mane2 pon kene buli... keje jadi best kalau dpt kwn krja yg sekepala... kalau tak mmg nasib la

    BalasPadam

Baca je?
Tak nak komen ke?
Komen laa sikit.